Historien om kulturmennesket og krigsveteranen Ragnar Ulstein

26.10.2017
Historien om kulturmennesket  og krigsveteranen Ragnar Ulstein
RAGNAR ULSTEIN. I KRIG OG FRED - Gunnar Myklebust - Samlaget 2017 - ISBN: 9788252187670

Det er ikke ett sekund for seint. Nå foreligger historien om krigshelten, løytnant Ragnar Ulstein i Kompani Linge, på markedet. Med sunn skepsis og stor forventning begynte jeg å lese denne boken, og ble ikke et øyeblikk skuffet. Dette er norsk historie – krigshistorie, pressehistorie og samfunnshistorie på sitt aller beste.

Ragnar Ulstein – sunnmøring på sin hals – tok seg over Nordsjøen da Norge kom inn i krigens malstrøm våren 1940. 20 år gammel var gutten som kom inn i krigstjeneste i Kompani Linge i England, ble utdannet telegrafist, deltok i ulike kamper og fikk medaljer som ett klokkespill på brystet, kom tilbake til et fritt Norge – og visste ikke riktig hva han skulle gjøre. Unge Ragnar var en god taler, men en dyktigere journalist, så det ble avisjournalistikken, men også bøker – bl.a. to bind, bunnsolide verk, om Kompani Linge som den dag i dag står til en – 1 – blank; pluss en folkeutgave i ett bind.

Men Ulstein stoppet ikke der, Han ville videre, og lenger – han var humanist, aktiv, sta og han var som sagt sunnmøring. Arbeidet gikk mellom Bergens Tidende og Sunnmørsposten, mellom bøker, foredrag og en uendelighet av samtaler med tidligere soldater, krigsveteraner (blant dem ingen ringere enn en av de største av dem alle, Shetlands-Larsen; Leif Larsen) og mange andre unevnte – 1 300 mann -  hvis historier han hørte på og i mange tilfeller laget journalistikk ut av. Dette var – og er – en viktig del av Mor-Norge i rødt, hvitt og blått. Nasjonalfølelsen holdes svært høyt på Vestlandet; takket være karer som Ragnar Ulstein!

Og som årene gikk, ble Ulstein en kulturformidler av både rang og klasse. Ikke fordi han tok selv høytidelig eller var fin på det, nei, fordi han ville og mente at demokratiet er det viktigste og det flotteste vi har. Han skrev bunnsolide bøker om svensketrafikken (grenselosene), om etterretningen og om jødenes flukt i 1942. Han skrev bøker så vi andre forstod, og så vi fattet at krig ikke er av det gode, og at mennesket er sammensatt og «stort i strid».

Til slutt – så å si – ble Ragnar Ulstein statsstipendiat, og fikk jobbe og skrive omtrent som han ville. Det var vel fortjent. Han sviktet ikke, ikke et øyeblikk, og har skriver fremdeles – og er aktiv på Facebook – født i 1920!

I midten av april 2016 ble det avduket en statue av Ragnar Ulstein i Ulsteinvik. Han er avgjort en av bygdas «store menn».  Det kan gå mange 10-år før det fremstår en mann som Ragnar Ulstein igjen – forfatter, journalist, krigshistoriker og fremfor alt et kulturmenneske.

Det er både spennende og lærerikt å lese Gunnar Myklebusts bok «Ragnar Ulstein i krig og fred». Det norske Samlaget er utgiver. Vel 450 sider gjør historien om Ragnar Ulstein god å holde i og god å lese.

For alle som vil vite mer, har denne boka et nedslagsfelt. For Sunnmøringer er den et «must».

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...