Helga Arntzen – et kvinnfolk som både tør og vil

01.12.2017
Helga Arntzen – et kvinnfolk som både tør og vil
På grunn av og til tross for (historien om min reise fra to diktaturer til kamp for menneskets verdighet) - Helga Arntzen og Oddvar Schjølberg - Aktive fredsforl. 2017

Nå foreligger boken om Helga Arntzen, en sterk kvinneskikkelse som ikke bør gå forbi den som vil følge med. Mellom to permer – ført i pennen av Oddvar Schjølberg – åpner hun opp og forteller usminket om både nedturer og oppturer. Jeg nevner nedturer først; dem ser det ut til å ha vært mange av. «På grunn av og til tross for» er den megetsigende tittelen.

Helga ble født og vokste delvis opp i det gamle Øst Berlin. Flyttet frem og tilbake med en turbulent familiesituasjon, gikk på skole, jobbet som kontordame – og kastet seg til slutt ut i det ved hjelp av en pølsevogn for å overleve. Hun grunnla endelig – etter et svært turbulent ekteskap og flere forhold – virksomheten Hvite Busser som arrangerer turer for skoleklasser til konsentrasjonsleirene utenfor Berlin og Krakow – Sachsenhausen, Ravensbrück, Auschwitz og Birkenau. Men også i Hvite Busser kom det til til opphør, og den samme Helga var ikke snauere enn at hun da etablerte Aktive Fredsreiser med det samme konseptet, og i løpet av en 20-årsperiode har hun og hennes medarbeidere og reiseledere guidet ca. 350 000 elever på skoleturer til viktige opplevelser i Europa. Det er et demokratiseringsarbeid uten sidestykke.

Det sies at en tur for en skoleelev til en konsentrasjonsleir er «en reise for livet». Det er det ikke vanskelig å være enig i. Å gå på jordslettene der verdens største folkemord i moderne tid fant sted, er noe man aldri glemmer. Og den som opplever dette som ung – enten skytemuren i Auschwitz eller brakkene i Birkenau, får med seg en ballast i livet hvor synsinntrykkene aldri vil forsvinne. Det er denne formen for anskuelsesundervisning som skaper lærdom og holdninger innenfor den demokratiske rammen hvor vi alle har livets rett, uansett hvordan vi ser ut og hvor vi kommer fra.

Helga Arntzen har stått i spissen for dette arbeidet med hele seg. For henne har livet også vært en reise gjennom både tid og rom hvor hun har møtt både seg selv og andre «i døra» som vi gjerne sier. Gründervirksomhet av det formatet Helga Arntzen representerer, har ikke på noen måte vært lett, men hun har kjempet igjennom de mange kamper – og ikke hatt noe annet å bruke enn seg selv. Det har holdt. Hittil.

Foruten en meget aktiv og oppegående organisasjon som drives ut fra Fredshuset i Risør, Aktive Fredsreiser, med ca. 90 reiseledere, inkluderer virksomheten Landeskogen Fredssenter og Revsnes Hotell. Det er imponerende flott, og bare til å ta av seg hatten for. Helga Arntzen har vært daglig leder og direktør, og har selvfølgelig gode medarbeidere, men uten en grunninnstilling til både økonomi, idé og virksomhetsstyring, ville alt ha stoppet opp.

Det er mye å lære av denne reportasjebiografien om Helga Arntzen. Den bærer i seg både håp og muligheter. Å kopiere hennes liv og virksomhet, er umulig, men å lese om det – og på den måten lære om det – er en berikelse. Her handler det også om tidsvitner til 2. verdenskrig og til krigsseilere. Alle får plass, og Helga inkluderer dem alle – store som små.

Oddvar Schjølberg har skrevet en spennende og morsom bok som beriker – ikke minst fordi den er ekte, og den forteller om et «kvinnfolk» som både tør og vil – og som kan, fordi hun har nestekjærligheten skrevet i sitt hjerte. Det er helt sant! 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mer blod i landsbyen

Mer blod i landsbyen

Det er duket for mye krim og mystikk når ...

En rubel til overs …

En rubel til overs …

Kunne det være slik at jeg etter siste ...

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Dette er en dikthåndbok for ferske fedre, ...

Gruble litt, kjenne på følelser og være takknemlig for det vi har

Gruble litt, kjenne på følelser og være takknemlig ...

– Jeg ønsker å få folk til ...

Tidligere maskør og dekorkonsulent i NRK, Wenche Johansen, debuterer med Langs eit liv

Tidligere maskør og dekorkonsulent i NRK, ...

- Flere av diktene spinner rundt hverdagslivet ...

Anmeldelser

Innsiktsfull bok om et skjult handikap

Innsiktsfull bok om et skjult handikap

«Det var gjennom fellesskap med andre mennesker ...

Kulturperle om Grønland kirke i Oslo

Kulturperle om Grønland kirke i Oslo

Er en bok om et kirkejubileum dømt til ...

De små barnas professor

De små barnas professor

Ola Didrik Saugstad heter mannen som i så ...

Interessant om spionasje og etterretning

Interessant om spionasje og etterretning

Jo da, det er interessant å lese Trine ...

Fantastisk bra om hinduismen

Fantastisk bra om hinduismen

Under en legekonsultasjon for noen år ...