Bok for kongeinteresserte

18.11.2019
Bok for kongeinteresserte
Kagge Forlag
Årene med Elizabeth

Hvis du – eller noen du kjenner – er opptatt av og interessert i det engelske kongehuset, er boken «Årene med Elizabeth» midt i blinken for deg eller dem. Dette er en tykk og god bok breddfull av kongestoff i alle varianter og i nær sagt alle avskygninger.

Dronning Elizabeth i England er den lengst regjerende monarken i verden. Et helt imperium har så å si «ligget under hennes føtter», og gjennom denne boken av Inger Merete Hobbelstad får vi innblikk i mange og mye ved det britiske kongehuset. Det er interessant og til dels spennende, men innimellom er det både dyneløfting og tendenser til sladder.

På den annen side: Folk – og briter flest – er opptatt av sitt kongehus. Og det britiske kongehuset har ikke nettopp vært fritt for skandaler. Og i denne boken står de i kø. Den ene avløser den andre, og hva det legges skjul på, vet jeg sannelig ikke. Denne anmelder er ingen kongeekspert, men er snarere forbløffet over hva det lar seg gjøre å fortelle – eller rettere sagt hvor langt inn man kan gå – i kongelige privatpersoners indre sirkler. Det vil nesten ingen slutt på det.

Her brettes historien om Diana og Charles opp i full bredde, og vi møter en nesten usympatisk arveprins. Likeledes står de ekteskapelige problemene Dronning Elizabeth i sin regjeringstid har måtte takle, i kø for nysgjerrige lesere. Det ene avløser det andre – og av og til er det flere kriser bak slottenes vegger enn det som godt er.

Men britene er trofaste mot sitt kongehus og tilgir og tilgir og tilgir igjen. Det er nesten så de kongelige fra tid til annen er guddommelige, hvilket selvfølgelig ikke stemmer. Kongelige er som folk flest, men noen oppfører seg som om de skulle være noe langt mer – mer betydningsfulle, viktigere og noblere.

Jeg har lest denne boken ved å tilegne meg et avsnitt her og et avsnitt der, og så lest det hele i sammenheng. Glorien rundt Diana rakner, men forsøker vi som lesere å se litt bak dette, finner vi en redd og skjelvende kvinne som ikke vet riktig hva som er hva og som ble Hennes Kongelige Høyhet litt uten å vite hva hun egentlig var med på.

Prisen hun måtte betale var høy. Det handlet om ikke mindre enn sitt eget liv, og alt dette og mye mer er utførlig omskrevet i foreliggende bok. Her er det detaljer og opplysninger, og den som vil, kan boltre seg i kongelig tragedie og elendighet. Det er leit å lese mange ganger.

Men nå skal ingen mistro verken forfatteren av «Årene med Elizabeth» eller denne anmelder. Dette er en bok full av nyttige opplysninger om det britiske kongehuset som det kan være klokt å vite noe om. Det er imponerende å lese om Dronningens liv og om hvordan det ble som det ble til tross for alt som har skjedd imellom. Som stornasjon har England noe å være stolte over til tross for utroskap og andre skandaler, så holder og henger kongehuset sammen. Den samlende faktor har hele tiden vært Dronning Elizabeth.

Ingen tvil om at hun har hatt en meget god psyke – og en meget god rygg.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...