Filosofiske filosofdronninger kommer til orde

01.09.2021
Filosofiske filosofdronninger kommer til orde
Rebecca Buxton og Lisa Whiting
Filosofdronninger

Fra PAX foreligger det en morsom bok for den som er interessert i filosofi. «Filosof-dronninger» heter den og i all enkelhet presenterer den 20 kvinnelige filosofer. Dette er stoff for sjelen, så å si. Linjer trekkes opp og forklaringsmodeller åpenbares. Det gjør filosofien enklere å forstå for menigmann.

Det er ikke gitt at hvem som helst beveger seg inn i det filosofiske landskap. Det krever tid og konsentrasjon for å bli forstått. Å følge tankerekker som sier noe om mennesket, verden og livet, og som ofte tar mange krumspring, krever sin leser. Men interessant er det – og nyttig er det for kanskje å forstå noe av sitt eget liv.

Hanna Arendt har fått sin velfortjente plass i denne boken. Hun er kanskje den mest kjente av dem alle i det galleriet som presenteres av ulike forfattere. På listen finnes også Edith Stein – en polsk kvinne som fortjener mer oppmerksomhet enn det hun får i boken. Derfor disse linjer.

Fortellingen om Edith Steins liv er publisert i en rekke bøker, foredrag og filmer. Edit Stein var født inn i en jødisk familie i Wroclaw. Som ung var hun agnostiker, men vendte seg senere til katolisismen, hun ble nonne, lærer og professor og en av den katolske kirkens ledende filosofer. At hun senere ble kanonisert og ble helgen, hører også med til den bevegende historien som slutter med gassing under Holocaust. Steins bøker, taler og skrifter finnes imidlertid fremdeles til glede og nytte for enhver som vil gå inn i hennes tankegang og filosofi.

Edith Stein kjempet for det hun trodde på – og vel så det. Allerede 12. april 1933 skrev hun til pave Pius XI. Så våken og opptatt av samtiden var hun. Edith Stein ber Den katolske kirke om å holde et våkent øye med jødene. Brevet var hemmelig i mange år, og ble først offentliggjort 16. april 2003 fra Vatikanets hemmelige arkiver fra perioden 1922-1939.

Edith Steins filosofi kretser rundt fenomenologien; dvs. studiet av menneskelige erfaringer slik de fremtrer i et førstehåndperspektiv. Det er en hel vitenskap hvis man først setter seg inn i det, og man blir aldri ferdig.

Slik er det også med teoriene og tankene til de andre kvinnelige filosofene som behandles i denne boken. De har alle hver på sin måte gitt viktige bidrag til å forstå slik at livet og verden kunne snurre videre. Filosofiske forklaringer er sjelden enkle, men denne boken presenterer de ulike kvinnefilosofene på en lettfattelig måte. Det gjør det enklere å lese og kanskje også komme noen skritt nærmere forståelsen.

Den som vil ha noe å bryne seg på finner det i denne boken. Den er redigert av Rebecca Buxton og Lisa Whiting og oversatt fra engelsk av Agnete Øye.

Viktigheten av å utgi en slik bok ligger i den arven hver enkelt filosof representerer. Hanna Arendt og Edith Stein gjorde det på sin måte – og de 18 andre som presenteres på sin. Helt bak i boken er det også en liste med navn på ytterligere et 40-talls kvinnelige filosofer som kunne inngått i foreliggende samling.

De har alle noe verdifullt å fortelle. Det får bli i et bind 2.

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Ny bok om Kompani Linge trekker frem ukjente helter

Ny bok om Kompani Linge trekker frem ukjente ...

Det er – holdt jeg på å si – nær ...

Gunvor Hofmos prosatekster mellom to permer

Gunvor Hofmos prosatekster mellom to per...

Det er noen bøker det er lettere å ...

Katti Anker Møller – skapes det slike kvinner i dag?

Katti Anker Møller – skapes det slike kvinner ...

Endelig foreligger det en ny bok om Katti ...

Filosofering om det å bli gammel

Filosofering om det å bli gammel

Ingrid Strümke heter en voksen dame ...

«Kan jeg, kan du…»

«Kan jeg, kan du…»

Ganske morsomt ... Stortingsrepresentant ...