Dronningen med stor D

27.09.2022
Dronningen med stor D
Andrew Morton
Dronningen

Andrew Mortons bok «Dronningen» – om Elizabeth II av Storbritannia – kom så å si i «grevens tid». I dagene rundt Dronningens død forelå boken på norsk til glede, opplysning og innsikt i det engelske kongehuset.

Elizabeth II ble kronet til dronning i 1952, bare 25 år gammel. På en, to, tre ble hun en av de fremste kongelige verden har sett. Hennes onkel, Edvard 8., abdiserte og den gjeveste stolen i det britiske samveldet stod klar for den vevre ungpiken som gikk inn i oppgaven med et alvor og en sindighet vi bare sjelden opplever. Det er ikke galt å si at Elizabeth II fylte stolen og vel så det, men hun ble aldri for stor for den. Til det var hennes sjel godt plantet i engelsk tradisjon. Folk er folk, og en god kopp te er fremdeles en god kopp te.

Det er kommet stabler av bøker om det britiske kongehus og Elizabeth II. Denne boken føyer seg inn i rekken, men gir et morsomt og skrått blikk inn i den kongelige hverdag.

Det er lett å tenke seg at det å være dronning må være som «å danse på roser». Mulig noen kongelige har det slik, men Elizabeth og hennes hus har fått erfare mer enn en gang at hvert eneste roseblad også er belagt med torner. At de også har stukket så det har gjort skikkelig vondt, er det ingen grunn til å legge skjul på. Hele verden vet om det.

De fleste har sett Dronning Elizabeth II i offisiell sammenheng. De færreste har truffet henne privat, men den som har vært så heldig, kan fortelle at Elizabeth II var et menneske med både humor, vidd og visdom. Hvor lett latteren satt, vet jeg ikke. Men smilet og det gode blikket var aldri langt borte. Det var med det hun vant folket.

Andrew Mortons bok skiller seg litt fra mange andre «dronningbøker» fordi den er så full av detaljer og gir så mye interessant informasjon som det ikke er så lett å finne andre steder. Interesserer man seg for det britiske kongehuset generelt og Dronning Elizabeth II spesielt, er dette en bok midt i blinken.

«Hemmeligheter, skandaler og spioner» heter et kapittel. Her får leseren innblikk i mange og mye, og når sannheten skal på bordet – og det skal den – har det ikke manglet på skandaler i det britiske kongehuset. Det er nok å nevne den tragiske historien om prins Charles og prinsesse Diana; for ikke å snakke om det vi kjenner fra den senere tid med kongelige som er fratatt både «kappe og krage» (les: uniform og insignier). Her rulles det opp i tur og orden, og gir sensasjonshungrige lesere et nytt innblikk i noe av det som må ha vært noe av det tristeste av det triste i den engelske dronningens liv.

Men alt dette til tross: Dronning Elizabeth II stod rakrygget i kampen fra dag en til sist slutt. Det er meget godt gjort og forteller hva som bodde i den lille kvinnen med de store hattene. Det er rett og slett til å bli imponert over – og til å bukke for uansett om man er brite eller ikke.

På bokens forside er det et vakkert maleri av Dronning Elizabeth II. Se på blikket. Det skinner av kjærlighet til et land og til et folk.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...