Torstein Raaby - historien om en ukjent eventyrer og krigshelt

22.11.2022
Torstein Raaby - historien om en  ukjent eventyrer og krigshelt
Knut J. Støvne
Raaby - Krigshelt og eventyrer

Finnes det fremdeles ukjente krigshelter i Norge? Faktum er at det er få ting som er så gjennomskrevet som krigen 1940-1945 og årlig etter freden i mai 1945 er det kommet ut bøker som behandler både saker og mennesker, den ene episoden mindre kjent enn den andre. Mennesker som ofte omskrives og står frem i vår moderne tid mener at de ikke har noe å fortelle. Men krig er viktig - og «alt skal på bordet». Vi lever i 2022.

Historien om Torstein Raabys liv har i mange år gått under radaren, men Knut J. Støvne har skrevet en bok som forteller om krigshelten og eventyreren. Det er bitt en spennende bok som løfter frem en mann som holdt på å forsvinne i glemselens hav. Nå er han «oppe på merkene igjen» takket være Støvnes bok. Nå er det også laget kinofilm om Torstein Raabys liv som i disse dager vises på kinoer over hele Norge.

Raaby som var utdannet som telegrafist og ingeniør var først sovjetisk agent, men kom deretter inn i norsk tjeneste og levde som spion et utrolig spennende liv hvor utgangen hadde vært døden om han hadde blitt tatt. Slik er «loven».

På sett og vis – selv om det kanskje er «farlig» å skrive det, tilhører Torstein Raaby en gruppe mennesker som søker «eventyret med livet som innsats». Ikke noe var for stort og ikke noe var på en måte for lite til at Torstein Raaby ikke kunne engasjere seg i det. Takk og pris at han var på alliert side! Han kjempet som få for Norges sak.

Så iherdig og så dyktig var Torstein Raabys krigsinnsats for Norge at han mottok både Krigskorset med sverd (Norges høyeste utmerkelse) og flere andre høythengende medaljer. Hans militære grad var fenrik, kanskje løytnant – en lav offisersgrad med en eller to stjerner på kragen. Og han spilte trekkspill full av humør og spillopper som han ofte var.

Torstein Raabys liv var så mye. En periode gikk han for å sympatisere med Nasjonal Samling og han drev en radiosender midt i en av Nazi-Tysklands viktigste flåtebaser og sendte rapporter om skipet «Tirpitz» som ble bombet i april 1944 og senere senket utenfor Tromsø. Han må ha hatt nerver av stål – og «eventyr oppildner til mer eventyr». Det var kanskje det Raaby erfarte.

I Finnmark hadde Torstein Raaby truffet ingen ringere enn Thor Heyerdal og dette førte til at Heyerdal inviterte Torstein Raaby til å være med på Kon-Tiki-ferden; et eventyr større enn noen kan forestille seg. Torstein Raaby ble med og gjorde der som alle steder en ellers fantastisk innsats som telegrafist.

Senere ble Raaby med på Bjørn Staibs polarekspedisjon hvor han fikk hjerteinfarkt og døde i Canada i mars 1964 bare 45 år gammel. Et beveget og på mange måter stormfullt liv var over, og spørsmålene var flere enn svarene. Han er gravlagt på Andøya hvor hans vugge stod og han fikk hvile i fedrenes jord.

Historien om Torstein Raaby bygger på nye kilder og er den eneste biografien om denne hittil ukjente krigshelten som det nå er pusset støv av slik at han endelig kan fremstå som den mann han var i offentligheten. Han etterlater seg like mange myter og paradokser og mysterier, men foreliggende bok forsøker å svare på noen av dem og kaste lys både over og inn i Torstein Raaby og hans bevegede liv som endte så altfor tidlig.

Godt han på denne måten er kommet frem i lyset.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Spennende og informativt om Islam

Spennende og informativt om Islam

Det synes fremdeles å være uklart ...

Gråten tar meg ...

Gråten tar meg ...

Det er ingen tvil om at det er en prestasjon ...

Trondheim Torv – en studie

Trondheim Torv – en studie

Det er sagt at det store torvet i Krakow ...

Kjærlighetens brukermanual...?

Kjærlighetens brukermanual...?

Lar det seg gjøre å skrive en brukermanual ...

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...