Fullt og helt Jens Chr. Hauge

30.10.2008
Fullt og helt Jens Chr. Hauge
Fullt og helt Jens Chr. Hauge

Endelig foreligger boken om ”Norges hemmeligste mann”, tidligere MILORG-leder, dobbelt statsråd og advokat, Jens Chr. Hauge. Det er få bøker som er kommet ut i Norge som er sett på med større forventning og spenning enn nettopp denne boken ført i pennen av Olav Njølstad.

På ikke mindre enn 894 sider i en bok – normalt tre bøker – får vi her gjennom to permer presentert Jens Chr. Hauges liv på godt og vondt. Da Njølstad tok fatt på boken om Hauge lå det i forutsetningen fra begge at dette skulle være en åpen og ærlig bok.

Åpenhet er ikke det som har preget Jens Chr. Hauges liv. Da han sa takk for seg som justisminister, tok han med seg alle dokumentene som lå i safen – og da man ryddet opp etter han etter hans død, fant man en mappe merket ”Likvidasjoner” under trappa!

Normalt sett ville dette ha vært mer enn oppsiktvekkende, men når det gjaldt Jens Chr. Hage lot det seg gjør fordi han i alle deler innbød til en naturlig og selvsagt autoritet. Dette behøver nødvendigvis ikke være av det gode i demokratiets tjeneste, men i Hauges tilfelle hadde han er underlig evne til å få det til selv om ikke alt ble sagt og gjort. Han er kanskje urbeskrivelsen til utsagnet som vi har hørt så mange ganger i Arbeiderpartisammenheng: ”…noen har snakket sammen”.

Hauge var svært forsiktig med hvem han snakket fortrolig med, og han var ikke direkte lett å komme innpå. Enskjønt går det klart fra i Njølstads bok at han blant mye annet også var ”en pikenes Jens” med mange forbindelse og kraftige forelskelser.

Dette er blitt en åpen bok om Jens Chr. Hauge, men ikke bare det. Det er blitt et stykke Norgeshistorie som bør leses både av før-, under- og etterkrigsgenerasjonen for å forstå det samfunnet vi puster og lever i i Norge i dag. Jeg vil gå så langt som å si at denne boken hører med til samfunnsdannelsen.

Boken inneholder mange bilder, den har et spennende noteapparat og et godt personregister. Det er sjelden vi ser en så omfattende bok i Norge. Den er spennende å lese, og den drivers fram av et til dels godt språk som gir leseren lyst til å fortsette å lese. Men et råd… Ta litt av gangen. Jens Chr. Hauge i store doser kan bli for mye. I sin tid ga han også ut en diktsamling med illustrasjoner av Jacob Weidemann. Det ble ingen suksess, og Jens Chr. Hauge kunne ikke begripe hvorfor.

Det får så være. Les «Jens Chr. Hauge – fullt og helt » - der fortelles det meste, men når alt dette sagt kan jeg ikke la være å stille spørsmålet: Er nå alt fortalt? Svaret er: Det vet bare Jens Chr. Hauge!

BOKFAKTA:
Jens Chr. Hauge
fullt og helt
Forfatter: Olav Njølstad
ISBN: 9788203229886
Katalognr: 2342
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
Format: Innbundet
Trykket: 2008
Utgitt: 2008
Sider: 893
Nivå: Voksen

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Jørn-Kr. Jørgensen, fullt og helt,

Nyheter

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...