Snåsamannen – mannen med de varme øynene

26.11.2008
Snåsamannen – mannen med de varme øynene
Snåsamannen kraften som helbrede

ANMELDELSE: På årets bokmesse i slutten av november på Norges Varemesse på Lillestrøm, vandret jeg rundt i det som må være millioner av bøker og nøt min egen tilværelse. Det var en tittel der og en tittel der, og alt for mye som jeg synes jeg måtte ha med meg. Men akk, en slunken konto setter sine klare begrensninger og regningene hjemme i skuffen skriker etter oppmerksomhet. Slik er livet. Det ble med tre titler.

I mengden treffer mitt øye et varmt ansikt; et smilende ansikt, et vennlig ansikt som innbyr nesten spørrende til samtale: ”Hallo, hvem er du?” Jeg haster videre, og tar ikke noen notis av det.

Jeg nærmer meg Gyldendal Norsk Forlags store stand og blant bøker om Thor Heyerdal og andre koryfeer, ser jeg plutselig det velkjente hodet til Ingar Sletten Kollen; mannen som skrev seg inn i våre hjerter med den mesterlige biografien om Thor Jonsson - Berre kjærleik og død - som med fordel kan leses også i år. Ved siden av Kolloen sitter mannen som for noen øyeblikk kikket så vennlig på meg – det er han – Snåsamannen – Joralf Gjerstad. Så visst er også han bokaktuell med Ingar Sletten Kolloens bok Snåsamannen – kraften som helbreder.

Men Joralf er for opptatt med å feste sitt navn til bokens forsats så de mange kjøpelystne skal ha et minne, til å legge merke til en stille skribent fra Oslo østkant. – Ja, ja, tenker jeg. ”… kraften som helbreder…”.

Så fortsetter årets bokmesse, og snart står messens siste dag på hell. I løpet av dagen har jeg sett både Mia Gundersen, Jan Eggum og Odd Einar Dørum – og til lyden av programsekretær Jon Birger Arentz stemme har jeg vært i det imaginære radistudioet og lyttet direkte til hans intervju med mennene bak reportasjeboka fra det kriminelle miljøet i Norge – Kjeltringer. Et og annet antikvariat har jeg også dumpet bort i. Veldig flott.

På veien ut er det et blikk som griper fatt i mitt: Snåsamannen! Hva galt har jeg gjort siden jeg igjen skal konfronteres med denne mystiske mannen fra det lille stedet øverst i Namdalen? ”Han burde holde seg ved Skorvas Gruver og ved Grong”, tenker jeg. Men like stille, innbydende, vennlig treffer hans blikk mitt som om han vil si: Kan jeg hjelpe deg?

Og selvfølgelig kan han hjelpe meg. Men motet strekker ikke til, og tiden er for kort og noen venter. ”Kan jeg hjelpe deg?”

Jeg løfter opp min intellektuelle skepsis og går videre. Snåsamannen! Jovissst sa jeg snåsa!

Men så er det altså dette: Snåsamannens liv og arbeid foreligger nå mellom to permer, elegant ført i pennen av Ingar Sletten Kolloen som makter å gi et troverdig bilde av denne ”merkelige blant de merkeligste”.

På bestselgerlistene seg jeg at boken om Joralf Gjerstad selger godt. Det er interessant, for det forteller kanskje dypest sett at folk flest higer etter noen som kan hjelpe til når alt annet er kommet til kort. Noe som er større i oss selv, kanskje?

Jeg skal ikke noe om bokens innhold. Det er en skatt å øse av. Boken gir et spennende innblikk i et annerledes liv, så kan den som leser velge.

Selv kan jeg bare si dette: Neste gang jeg skulle slumpe å treffe Snåsamannen skal jeg ikke gå forbi!

BOKFAKTA:
Snåsamannen
kraften som helbreder
Forfatter: Ingar Sletten Kolloen
ISBN: 9788205377394
Forlag: Gyldendal Litteratur
Språk: Bokmål
Format: Innbundet
Trykket: 2008
Utgitt: 2008
Nivå: Voksen

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...