Snåsamannen – mannen med de varme øynene

26.11.2008
Snåsamannen – mannen med de varme øynene
Snåsamannen kraften som helbrede

ANMELDELSE: På årets bokmesse i slutten av november på Norges Varemesse på Lillestrøm, vandret jeg rundt i det som må være millioner av bøker og nøt min egen tilværelse. Det var en tittel der og en tittel der, og alt for mye som jeg synes jeg måtte ha med meg. Men akk, en slunken konto setter sine klare begrensninger og regningene hjemme i skuffen skriker etter oppmerksomhet. Slik er livet. Det ble med tre titler.

I mengden treffer mitt øye et varmt ansikt; et smilende ansikt, et vennlig ansikt som innbyr nesten spørrende til samtale: ”Hallo, hvem er du?” Jeg haster videre, og tar ikke noen notis av det.

Jeg nærmer meg Gyldendal Norsk Forlags store stand og blant bøker om Thor Heyerdal og andre koryfeer, ser jeg plutselig det velkjente hodet til Ingar Sletten Kollen; mannen som skrev seg inn i våre hjerter med den mesterlige biografien om Thor Jonsson - Berre kjærleik og død - som med fordel kan leses også i år. Ved siden av Kolloen sitter mannen som for noen øyeblikk kikket så vennlig på meg – det er han – Snåsamannen – Joralf Gjerstad. Så visst er også han bokaktuell med Ingar Sletten Kolloens bok Snåsamannen – kraften som helbreder.

Men Joralf er for opptatt med å feste sitt navn til bokens forsats så de mange kjøpelystne skal ha et minne, til å legge merke til en stille skribent fra Oslo østkant. – Ja, ja, tenker jeg. ”… kraften som helbreder…”.

Så fortsetter årets bokmesse, og snart står messens siste dag på hell. I løpet av dagen har jeg sett både Mia Gundersen, Jan Eggum og Odd Einar Dørum – og til lyden av programsekretær Jon Birger Arentz stemme har jeg vært i det imaginære radistudioet og lyttet direkte til hans intervju med mennene bak reportasjeboka fra det kriminelle miljøet i Norge – Kjeltringer. Et og annet antikvariat har jeg også dumpet bort i. Veldig flott.

På veien ut er det et blikk som griper fatt i mitt: Snåsamannen! Hva galt har jeg gjort siden jeg igjen skal konfronteres med denne mystiske mannen fra det lille stedet øverst i Namdalen? ”Han burde holde seg ved Skorvas Gruver og ved Grong”, tenker jeg. Men like stille, innbydende, vennlig treffer hans blikk mitt som om han vil si: Kan jeg hjelpe deg?

Og selvfølgelig kan han hjelpe meg. Men motet strekker ikke til, og tiden er for kort og noen venter. ”Kan jeg hjelpe deg?”

Jeg løfter opp min intellektuelle skepsis og går videre. Snåsamannen! Jovissst sa jeg snåsa!

Men så er det altså dette: Snåsamannens liv og arbeid foreligger nå mellom to permer, elegant ført i pennen av Ingar Sletten Kolloen som makter å gi et troverdig bilde av denne ”merkelige blant de merkeligste”.

På bestselgerlistene seg jeg at boken om Joralf Gjerstad selger godt. Det er interessant, for det forteller kanskje dypest sett at folk flest higer etter noen som kan hjelpe til når alt annet er kommet til kort. Noe som er større i oss selv, kanskje?

Jeg skal ikke noe om bokens innhold. Det er en skatt å øse av. Boken gir et spennende innblikk i et annerledes liv, så kan den som leser velge.

Selv kan jeg bare si dette: Neste gang jeg skulle slumpe å treffe Snåsamannen skal jeg ikke gå forbi!

BOKFAKTA:
Snåsamannen
kraften som helbreder
Forfatter: Ingar Sletten Kolloen
ISBN: 9788205377394
Forlag: Gyldendal Litteratur
Språk: Bokmål
Format: Innbundet
Trykket: 2008
Utgitt: 2008
Nivå: Voksen

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...