Et møte med norsk filosofis ener – Arne Næss

06.06.2012
Et møte med norsk filosofis ener – Arne Næss
Arne Næss – et liv

RETRO: For 30 år siden var jeg i et selskap med festdeltagere fra mange nasjoner – Amerika, India, Norge, Sri Lanka.

Fra tid til annen dukker det opp en bok som kanskje ikke er helt ny av dato, men som helt klart fortjener en anmeldelse. "Et liv" er en slik bok.

Maten vi fikk å spise var sterkt asiatisk og ble inntatt med fingrene. Midt blant en gruppe asiatiske kvinner satt det en gammel mann og spiste med fingrene og konverserte på et språk jeg tolket som urdu. Det var Arne Næss; Norges kanskje mest kjente og utbredte filosof og filosofiske tenker noen gang. Han var enkel, liketil, gikk mer kledd som en bohem, enn en professor i filosofi og omga seg med mennesker han likte i et fag han elsket.

Arne Næss kunne kanskje aldri ha blitt noe annet enn filosof. Men det var like før han ble psykoanalytiker med utdannelse i psykoanalyse fra ikke noe mindre enn psykoanalysen fødeby, Wien. Noe mindre kunne det ikke være når det gjaldt Arne Næss.

Han var født i 1912 og var professor i filosofi, natur-aktivist, fjellklatrer, forfatter. Arne Næss har vært et kraftsenter i det norske akademiske liv, og grunnlagt den såkalte økosofien. Nå foreligger endelig biografien om hans liv ført i pennen av Truls Gjefsen.

Biografien som rett og slett heter «Et liv» forteller om denne merksnodige personen Arne Næss som folk både ristet på hodet av og respekterte, og Norge visste å takke ham når tiden var inne for det ved å utnevnte han til Kommandør av St. Olavs Orden med stjerne og til å la han begrave på Statens regning da han døde i januar 2009; begge deler en ære som blir yderst få nordmenn til del. Det forteller dypest sett om hvor høyt han ble respektert.

Arne Næss ble professor i filosofi allerede i 1939, og gjorde en glitrende karriere både gjennom akademisk arbeid ved Universitetet i Oslo og ved sitt mangesidige forfatterskap. Det savner sidestykke i norsk historie, og kan med fordel leses enten man er filosof eller ikke. Hans bok «Noen logiske elementer» har i flere generasjoner blitt brukt som den absolutte grunnbok for alle som vil studere i Norge.

Navnet Arne Næss er ellers så godt som synonymt med Mahatma Gandhi i Norge og hans utrettelige arbeid for fred. Næss trodde på Gandhis idealer, og lot det nesten alltid skinne igjennom hvem som var hans «åndelige far».

Men først og fremst var Arne Næss er langt og meget innholdsrikt liv til tross, mest opptatt av å være alminnelig. Han var nok rabulist på mange måter og hadde mange synspunkter som nok kan, og fortsatt vil bli, diskutert, men det var aldri tvil om hans dyktighet og ståsted i forhold til faglig tyngde. Der var han uslåelig og langt på vei enestående.

Foreliggende biografi er et morsomt stykke arbeid som hører med til norgeshistorien i et forsøk på å forstå vårt land og vårt folk i et møte med en av dem som var med på å drive det fremover; akkurat som filosofiens vesen appellerer til menneskes tanke og oppfordrer den enkelte av oss til å tenke selv. Det gjør nemlig ikke det minste vondt!

BOKFAKTA:
Truls Gjefsen
Arne Næss – et liv
ISBN 978-82-03-31655-6
Cappelen Damm 2011

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ble viktige elementer for resten av livet

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ...

Den sosialetiske vekkelsen i Norge kaster ...

Sjelden innsikt i gasskamrenes virkelighet og brutalitet

Sjelden innsikt i gasskamrenes virkelighet ...

Det kan hende at Filip Müllers bok «Sonderbehandlung» ...