Et møte med norsk filosofis ener – Arne Næss

06.06.2012
Et møte med norsk filosofis ener – Arne Næss
Arne Næss – et liv

RETRO: For 30 år siden var jeg i et selskap med festdeltagere fra mange nasjoner – Amerika, India, Norge, Sri Lanka.

Fra tid til annen dukker det opp en bok som kanskje ikke er helt ny av dato, men som helt klart fortjener en anmeldelse. "Et liv" er en slik bok.

Maten vi fikk å spise var sterkt asiatisk og ble inntatt med fingrene. Midt blant en gruppe asiatiske kvinner satt det en gammel mann og spiste med fingrene og konverserte på et språk jeg tolket som urdu. Det var Arne Næss; Norges kanskje mest kjente og utbredte filosof og filosofiske tenker noen gang. Han var enkel, liketil, gikk mer kledd som en bohem, enn en professor i filosofi og omga seg med mennesker han likte i et fag han elsket.

Arne Næss kunne kanskje aldri ha blitt noe annet enn filosof. Men det var like før han ble psykoanalytiker med utdannelse i psykoanalyse fra ikke noe mindre enn psykoanalysen fødeby, Wien. Noe mindre kunne det ikke være når det gjaldt Arne Næss.

Han var født i 1912 og var professor i filosofi, natur-aktivist, fjellklatrer, forfatter. Arne Næss har vært et kraftsenter i det norske akademiske liv, og grunnlagt den såkalte økosofien. Nå foreligger endelig biografien om hans liv ført i pennen av Truls Gjefsen.

Biografien som rett og slett heter «Et liv» forteller om denne merksnodige personen Arne Næss som folk både ristet på hodet av og respekterte, og Norge visste å takke ham når tiden var inne for det ved å utnevnte han til Kommandør av St. Olavs Orden med stjerne og til å la han begrave på Statens regning da han døde i januar 2009; begge deler en ære som blir yderst få nordmenn til del. Det forteller dypest sett om hvor høyt han ble respektert.

Arne Næss ble professor i filosofi allerede i 1939, og gjorde en glitrende karriere både gjennom akademisk arbeid ved Universitetet i Oslo og ved sitt mangesidige forfatterskap. Det savner sidestykke i norsk historie, og kan med fordel leses enten man er filosof eller ikke. Hans bok «Noen logiske elementer» har i flere generasjoner blitt brukt som den absolutte grunnbok for alle som vil studere i Norge.

Navnet Arne Næss er ellers så godt som synonymt med Mahatma Gandhi i Norge og hans utrettelige arbeid for fred. Næss trodde på Gandhis idealer, og lot det nesten alltid skinne igjennom hvem som var hans «åndelige far».

Men først og fremst var Arne Næss er langt og meget innholdsrikt liv til tross, mest opptatt av å være alminnelig. Han var nok rabulist på mange måter og hadde mange synspunkter som nok kan, og fortsatt vil bli, diskutert, men det var aldri tvil om hans dyktighet og ståsted i forhold til faglig tyngde. Der var han uslåelig og langt på vei enestående.

Foreliggende biografi er et morsomt stykke arbeid som hører med til norgeshistorien i et forsøk på å forstå vårt land og vårt folk i et møte med en av dem som var med på å drive det fremover; akkurat som filosofiens vesen appellerer til menneskes tanke og oppfordrer den enkelte av oss til å tenke selv. Det gjør nemlig ikke det minste vondt!

BOKFAKTA:
Truls Gjefsen
Arne Næss – et liv
ISBN 978-82-03-31655-6
Cappelen Damm 2011

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...