Boken om Dronning Sonja

17.10.2012
Boken om Dronning Sonja
Ingar Sletten Kolloen Dronningen

ANMELDELSE: Ingar Sletten Kolloens bok om Dronnings Sonja, Dronningen, som foreligger i disse dager på Gyldendal Norsk Forlag AS, tipper jeg vil bli folkeboken om en norsk dronning. Dette er en sjeldent åpen, direkte og konkret bok om Sonja Haraldsens livsgang fra «vanlig» til kongelig. Veien har vært lang og hard, men Sonja holdt ut. Ikke fordi det var et «must» for henne, men fordi kjærligheten tvang henne. Slik er livet, noen ganger.

Omtrent hvert eneste år siden Kong Haakon VII ble konge i Norge i 1905, er det kommet bøker om de kongelige og kongehuset. Noen bedre enn andre og noen mer direkte enn andre. Fra tid til annen har NRK-kjendiser satt seg ned og skrevet om de kongelige og det norske kongehuset, ja til og med en norsk Stortingspresident (Jon Benkow) skrev bok om Olav V.

Nå er Dronning Sonjas liv samlet mellom to permer. Det er herlig og befriende lesning allerede fra side 1. Allerede når du tar i den store boken kjenner du faktisk at dette er noe helt spesielt. Boken er god å holde i og sidene er gode og samarbeidsvillige å bla i. Gyldendal har utstyrt boken med «det beste utstyr», som man sier i forlagsbransjen. Det eneste som mangler er et lesebånd.

Resultatet er blitt over all forventning: En nydelig bok om Dronning Sonja som kan legges på hvilket som helst bord når som helst. Her er det mye å lese; ikke bare om Dronning Sonja, hennes liv og hennes virke, men også om kongehuset i mer generelle – såvel som spesielle – former og vendinger, om kjærlighetsforholdet mellom Kong Harald om henne, om de to barna deres, om barn som dessvere ikke vokste opp, om familielivet, utdannelse, sport, begivenheter og endelig blir historien om Kong Olavs død fortalt fra Dronning Sonjas side. Jo, det er mye å lese her som ikke står i de andre kongebøkene. Derfor er boken om Dronning Sonja en kilde til kunnskap om den som vil vite mer både om personene og monarkiet.

Ingar Sletten Kolloen har skrevet seg inn i norske lesehjerter før med såvel boken om dikteren Tor Jonson, to sterke bind om forfatteren Knut Hamsun og biografien om «Snåsamannen», Joralf Jerstad – og nå har han gjort det igjen med boken om Dronning Sonja.

Konkret, klart og direkte skriver Kolloen om vår Dronning. Og etterhvert som jeg leser tenker jeg, hvorfor spør han ikke om det, og det og det? Og før jeg får løftet te-koppen, svarer han nettopp på mine spørsmål. Slik er det bare svært gode forfattere som skriver – drivende godt!

Denne boken står uten tvil til en blank sekser – 6.

BOKFAKTA:
Ingar Sletten Kolloen
DRONNINGEN
ISBN 978-82-05-39525-1
Gyldendal Norsk Forlag AS
534 sider – meget rikt illustret

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...