Historien om menneskets sjel

04.03.2015
Historien om menneskets sjel
Psykologihistorie

Trenger vi flere bøker om psykologiens historie? Vet vi ikke det aller meste om Freud og Jung og en uendelighet av teorier om ”bør” og ”skal” og ”må”…om ”over-jeg”, ”det” og hva vet vi….?

Nå er det kommet en ny bok i denne genren – i 2. utgave til og med – ”En psykologihistorie” heter den og er ført i pennen av Karl Halvor Teigen, professor emeritus.

 

Det er nesten umulig å anmelde en bok i psykologihistorie fordi fagfeltet er så stort og spenner så vidt, men kort fortalt er det viktig å fortelle at dette handler om mennesker – om deg og meg og det livet vi lever. ”Å vinne sikker kunnskap om sjelen er blant de vanskeligste ting her i verden”, siterer forfatteren innledningsvis og det bør man selvsagt ikke være professor i verken det ene eller det andre for å si seg enig i. Når man knapt forstår seg selv og langt fra det, er det nesten for mye forlangt at man også skal forstå andre.

 

Men detten boken på 474 gode sider gjør et meget godt forsøk på å trekke opp noen av de psykologiske linjene gjennom tiden for på den måten å skape en forståelsesramme som setter det hele inn i en håndgripelig sammenheng. Etter hvert kapittel er det et sammendrag som sammenfatter essensen. Det er en slags hurtigguide til den som har dårlig tid og skal rekke eksamen!

 

Vi andre kan kose oss med den øvrige teksten og lese om både psykoanalyse og annet som har vært og er i bruk for å nå ned til sjelens dyp og for å trenge inn i søkende sinn. Psykologi handler om mennesker.

 

Det er mye spennende å lese i Karl Halvor Teigens bok. Han presenterer psykologien, teoriene, litt om menneskene som skapte teoriene og litt om teorienes anvendelse – og han trekker historien helt frem til våre dager hvor det en kognitiv psykologi som er på mote.

 

Du og jeg blir verken friskere eller helbredet etter å ha lest Teigens bok, men vi blir klokere og får trolig dypere innsikt både i oss selv og andre. Boken gir nemlig noen svar på psykologiske problemstillinger – og for noen vil den også gi private svar som kanskje også vil gi noen av oss enkelte ”a-ha”-opplevelser.

 

”En psykologihistorie” er selvsagt først og fremst beregnet på psykologiske studenter og andre som har faglig behov for å lese, men det er min edle påstand at nær sagt hvem som helst kan ha både glede og utbytte av å lese Teigens bok. Den informerer, opplyser og betar – og etter hvert som man leser får man lyst til å vite mer. Og kunnskap er aldri verken vondt eller tungt å bære.

 

Seks poeng og full pott til Karl Halvor Teigen!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...