Ny bok om Grinifanger og deres etterlatte

11.05.2015
Ny bok om Grinifanger og deres etterlatte
Gaby Hasenjürgen

Med et ekte ønske om å forstå og for å finne mening har den tyske kvinnen Gaby Hasenjürgen i år skrevet boken "Memories of Our Fathers – stories of Suffering, Resistance, Courage and Hope". Boken inneholder historiene til tidligere Grinifanger og deres etterlatte. Det er blitt en bok til dyp ettertanke.

Dette er ikke det man kan kalle en "typisk krigsbok". Den går litt videre og noen flere skritt ved at den knytter det som fortelles opp til teorien den østeriske psykiateren Viktor E. Frankl lanserte om vilje til mening. Hasenjürgen vil gjennom boken gjerne ha frem at det er mening i livet. Å finne ut den enkeltes personlige mening, ens livsoppgave eller å forfølge et mål, er ikke bestandig like lett. Men i selve prosessen med å mestre vanskelighetene på livsveien, kan tankene rundt dette være til hjelp, til og med et fangeopphold på Grini. Alle svar og all mening ligger inne i oss. Det er den store oppdagelsen i hvert enkelt menneskes liv.

 

Gjennom bokens mange intervjuer makter Hasenjürgen å vise en mening som leseren kan gripe. Frankl var jøde og prøvde ut sine teorier da han var konsentrasjonsleirfange i bl.a. Auschwitz-Birkenau, og Hasenjürgens bok bekrefter på en måte det Frankl skrev om straks etter krigen. Det er spennende lesning.

 

Boken er opprinnelig skrevet på tysk, men er oversatt til engelsk for å nå et bredere publikum; spesielt unge mennesker som kan ha både glede og nytte av å lese om tidligere Grinifangers liv og skjebne. At boken kommer i 2015 i forbindelse med 70-års markering for frigjøringen, er selvsagt ikke tilfeldig.

 

Gaby Hasenjürgen har også sin helt personlige grunn for å skrive denne boken i det hennes far var fange på Grini. Hun har gått opp noen av sporene og forteller litt om krigens hverdagsliv, om årsaker og grunn og om situasjoner som skapte både fangeoppholdets og krigens utvikling. At etterkommere etter fangene også får kommentere dette og fortelle om sine opplevelser til sine fedre, gjør boken aktuell i 2015.

 

Det ligger nesten et hav av kunnskap i det Gaby Hasenjürgen gjennom denne boken forteller. Grinifangene og de etterlatte representerer ikke noe andre enn seg selv, men gjør dette på en likefrem og sannferdig måte. Dette gjør "Memories of Our Fathers" til en bok med en bred målgruppe – særlig vil yngre mennesker ha glede av å lese om krigens virkelighet.

 

Gaby Hasenjürgen er født i 1961 og har studert tysk litteratur, språk og samfunnvitenskap og har som lærer tatt videreutdannelse som terapeut for barn med adferds- og lærevansker. "Memories of Our Fathers" er hennes første bok.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...