Fugleværelset – en kulturhistorisk perle

10.08.2015
Fugleværelset – en kulturhistorisk perle
Fugleværelset.

Et lite smykke av en bok foreligger fra forfatteren Ingrid Lydersen Lystad som har begått historien om Johannes Flintoe og Fugleværelset i en praktfull bok med tekst og bilder om norsk natur, historie og egenart. Johannes Flintoe var den mannen som malte værelsets praktfulle interiør – utsmykning om man vil. Nå har forlaget Dreyer gjort det til nesten allemannseie.

Fugleværelset er rommet i Det kongelige slott foran Kongens eget arbeidsværelse, der den som har søkt audiens hos kongen sitter og venter før den store eikedøra går opp og Kongen hilser velkommen til samtale. Og hva som foregår bak ”Kongens egen dør” er en sak mellom Kongen og den besøkende.

Da arkitekt Hans Ditlev Franciscus von Linstow tegnet Slottet i Oslo la han også frem en interiørutsmykning som han kalte ”Den store komposisjonen”. Det høres flott ut, men han beklaget senere at bare i ett eneste værelse ble dette målet nådd, nemlig i Fugleværelset. Det skyldes ikke minst maleren Johannes Flintoe.

Det er dessverre få av oss som i løpet av livet får anledning til å besøke Fugleværelset på Slottet. Enskjønt Slottet har de senere årene åpnet opp og latt publikum komme på guidede omvisninger i de kongelige rom og korridorer. Det har gitt oss innblikk i denne skjønnheten, i denne naturopplevelsen og ikke minst i denne gleden som er samlet i dette rommet på 8.4 x 8.86 meter og hvor det er 5.11 meter fra gulv til tak (jfr. en tegning i boken på side 101).

Rommet har et slags rammeverk og i rammenes speil har Johannes Flintoe malt gnistrende partier fra norske fosser, fjell og naturformasjoner. Det er redegjort for alt i Lystads bok, omtrent ned til minste detalj forteller hun om Flintoes arbeid, men ikke bare det…vi får også møte mannen og mennesket Flintoe og vi får bli med på hans reiser rundt om i Norge for å hente inspirasjon til det som kanskje skulle bli det mest praktfulle av alle rom i det nåværende Norge, talende – og storslått i all sin enkelhet.

Dette er så langt vi vet den første boken som er skrevet om Fugleværelset og mannen som skapte det. På Internett kan vi finne bilder av selve værelset, men om historien før, under og bak forteller Lystad om på en levende og engasjerende måte.

Ingrid Lydersen Lystads bok er rett og slett en viktig kulturhistorisk perle.

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
fugleværelset,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...