India – et paradis av opplevelser

24.11.2015
India – et paradis av opplevelser
India - et paradis av opplevelser

For den som vil kan det veldige landet India være et paradis av opplevelser. Det er tvilsomt om noe land i verden har så mye å by på av glede, mystikk, natur, mat, blomster og bunnløs fattigdom som India. Her er alt – og India syder av liv og spenning, det vibrerer og bare venter på å bli oppdaget av stadig nye mennesker. At India også er verdens største velfungerende demokrati, er ikke noe minus i så måte.

Nå har journalisten og forfatteren Joar Hoel Larsen skrevet en flott bok om India. Et bl.a. to års langt opphold har gitt han innsikt i både ”dåd og drømmer”, og som NRK-korrespondent i det samme landet gir han oss et annerledes korrespondentbrev på 410 sider! Det er ikke småtterier; kjærligheten til landet må være stor.

Det er lett å bli både forelsket og glad i India. For de aller fleste mennesker som besøker landet, er det gjort på et øyeblikk. Ikke noe annet sted i verdens kan man møte dypeste mystikk som i India. Et besøk i Varanasi kan fort snu et liv opp ned, og Joar Hoel Larsen tar oss med til denne hellige byen ved Ganges flod hvor hippiene fremdeles finnes og hvor vannet er hellig. Et gammelt sagn sier at dersom man drikker noen dråper vann av Ganges hver dag, er man sikret et langt liv. Her i Varanasi er likbålene det mest fryktinngytende for en turist. Det er vanskelig å forstå at det skal gjøres på nettopp denne måten – og når alt er over, kastes asken og restene fra bålet i Ganges. Og dette er det helse i – jeg tror det ikke!!!

Joar Hoel Larsen tar oss med inn i disse opplevelsene og i mange flere – til Kashmir, til Bollywood og til en uendelighet av opplevelser som bare venter om man er villig til å slippe seg en smule løs. ”Å leve er å reise”, var det en som sa. Det gir India både deg og meg anledning til; til å reise, se, oppleve, lukte og høre. Lukt er viktig i India. Lukt og følelser – og man skal ikke ha vært der lenge, før man opplever at den viktigste følelsen er følelsen av at man lever.

Forresten Bollywood – Indias Hollywood. Her produseres det mer film av høy kvalitet og klasse hvert år enn i selveste Hollywood; mer enn 1200 langfilmer i året, de fleste av dem såkalte ”hindi-filmer” som kan være både spesielle og morsomme.

Og Joar Hoel Larsen glemmer ikke det viktigste, dyrene og blant dem tigeren og elefanten. Det er bare å lese og lære – og gi seg over av all kunnskap og glede, og drømme om India, et paradis av opplevelser. Løp og kjøp!

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Joar Hoel Larsen, India,

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...