Ålesund i gnistrende akvareller

08.12.2015
Ålesund i gnistrende akvareller
”Ålesund – byen ved havet. En vandring i akvareller og tekst”.

Årets bok i Ålesund er utvilsomt Tor Wilthill og Harald Gryttens bok ”Ålesund – byen ved havet. En vandring i akvareller og tekst”. Nå foreligger den til alle Ålesunderes glede, og for den som er patriot eller rett og slett kommer fra denne byen, har slekt her eller har en tilknytning til Ålesund, er denne boken et funn.

Nå høres det kanskje ut som om denne anmeldelsen er en salgsplakat for den nye boken om Ålesund, men faktum er at dette er en så flott og elegant bok at den kan legge i enhver resepsjon, i ethvert bibliotek og på ethvert stuebord i hele Møre & Romsdal – og vel så det.

Boken om Ålesund pretenderer ikke å fortelle alt om byen ved havet, men den gir gjennom tekst og akvareller et innblikk i en spennende og levende historie som både Ålesundere og andre bør kjenne til. Det tilhører nemlig noe så flott som kulturhistorien; den del av historien som alltid holder seg levende fordi kulturen skifter med menneskene. Dette er ikke spesielt for Ålesund, men for alle byer og steder der det bor folk som har klamret seg til livet til tross for både uår, krig og dårlige tider. Ålesund har opplevd alt.

Den 23. januar 1904 brant det i Ålesund. Av 1 000 trehus brant det i 850. Det var en lørdag i to-tiden om natta og det brant hele natta, om formiddagen og om ettermiddagen – i 16 timer - denne skjebnesvangre dagen. Ca. 11 000 mennesker ble mer eller mindre husløse. Brannårsaken ble ikke funnet, men man tartar brannen skyldes uforsiktig omgang med ild. Den Røde hane gol for alvor i Ålesund denne lørdagen.

Men byen reiste seg opp av asken – og i dag fremstår en helt ny by, en flott by, en by som vil og kan og må og som har lagt grunnlaget for og sørget for driften av mye industri i Norge. Innbyggerne har med andre ord både vært med på bygge både byen og landet. Det hører med til et folks lykke!

Boken om Ålesund er full av akvareller, fargelagte tegninger, som forteller byens historie skapt av kunstneren Tor Wilthill. Akvarellene og er ledsaget av en fortellende tekst

ført i pennen av Harald Grytten. Her er det mye å hente enten man bor i eller utenfor Ålesund. Det er kort og godt historie på en enkel måte av ypperste form og klasse.

Tor Wilthill har tidligere illustrert flere bøker om både Oslo, Asker, Telemark og Sørlandet – og denne boken føyer seg godt inn i rekken av praktbøker om utvalgte steder i Norge. Det er nydelig, elegant og flott gjort.

Vi tipper Ålesunderne har fått en julepresang til slekt og venner med denne nye boken, men også som en gavebok til folk i både inn og utland. Bakerst er det nemlig enkle tekster på både engelsk og tysk, og aller bakerst er det en liten akvarellkatalog hvorigjennom det er mulig å få kjøpt trykk av de enkelte akvarellene. Den gnistrer av hver enkelt akvarell og den vil være en pryd for interessertes hjem enten de ligger i eller utenfor Ålesunds grenser.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...