Det diffuse kan bli klarere ved kunnskap

20.01.2016
Det diffuse kan bli klarere ved kunnskap
Diffusitas - Fagbokforlaget 2016

Kan det diffuse i for eksempel medisinen noen gang blir mindre diffust, enn si klart. Svaret er ja! Forskning er et nøkkelord i så måte, men før man kommer så langt, er kunnskaper en god følgesvenn.

Boken med det megetsigende navnet ”Diffusitas” forsøker å gjøre noe med dette. På 224 sider forsøker 10 eksperter på ulike medisinske områder med Dr. Dag Gundersen Stora som redaktør og medforfatter å presentere diffuse sykdommer og symptomer som fastlegen – eller andre leger – sjelden eller aldri har noe svar på. Det er en ambisiøs oppgave, men ikke umulig for de 10 forklarer og utreder, og forsøker å komme til bunns i det som er vanskelig og det som plager folk. Oppgaven er både vanskelig og umulig, men ved det de skriver og presenterer gjøre de det diffuse klarere. De som har vondt spør – og de 10 svarer så langt de makter.

Det handler selvfølgelig, nær sagt, om spørsmål om smerter. Om vonde smerter og så vel psykiske som fysiske opplevelser av sykdom hvor ofte den tradisjonelle skolemedisinen ikke har noen gode svar.

Mest ”skumle” av alle sykdommer er kanskje ME (kronisk utmattelse) som i sitt forløp kan være helt invalidiserende og sette livet til den som får sykdommen ettertrykkelig på vent. Ulike typer infeksjoner, nevrologiske smerter og tilstander kan også virke slik, og svarene på hvorfor det er slik, forblir ubesvart.

Det ligger i menneskes natur å ville være frisk. Boken ”Diffusitas” lover ikke sykdomsfrihet og helbredelse, men den gir innblikk i noe som er vanskelig og hvor den enkelte selv kan lete etter svar som kan gi assosiasjoner til videre forståelse av egen sykdom.

Men ikke noe av dette er lett. Noen av de sykdommene som de 10 behandler er så vonde og vanskelige at andre ting enn ”assosiasjon” og ”forståelse” ville være nærmere.

Boken er først og fremst beregnet på fagfolk, og den skal leses ”tilbakelent” (skriver Dag Gundersen Storla i forordet). ”Diffusitas” forsøker å gi et overblikk og omtaler bl.a. smerter i ledd og muskler, hodepine, magesmerter, brystsmerter og andre smerter – som skrevet, ME, nevrologiske problemer, infeksjonsmedisinske tilstander og synsprob-lemer. Genseoppgangen mellom somatikk og psyke blir belyst i et eget kapittel.

”Diffusitas” er en nyttig bok å lese, en bok man blir klokere av – og en bok som gir en sikrere grunn å stå på enten man er lege eller pasient.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...