En kikk inn i menneskesinnet

25.02.2016
En kikk inn i menneskesinnet
Rettspsykiatriske beretninger - Gyldendal akademisk 2016

Det er sjelden folk flest får en kikk inn i menneskesinnet, men nå er det kommet en bok som hjelper oss et godt stykke på vei til å både fatte og forstå hva det handler om. Det er viktig å understreke at dette på mange måter en øvelse som ligger til fagfolk og spesialister, men som vi andre godt kan ha stor nytte å vite noe om i vår omgang med medmennesker.

”Rettspsykiatriske beretninger” heter boken som er redigert og delvis skrevet av psykologspesialist Pål Grøndahl og professor Ulf Stridbeck og utgitt av Gyldendal Akademisk i 2016.

Det vil ble en lang omtale om ethvert tilfelle og enhver diagnose skulle omtales og kommenteres. Noe som i og for seg ville vært fristende fordi det er lett å ha meninger om det som er allmennmenneskelig, men vi skal det ligge.

Vi skal likevel ta for oss en ”tilstand” som er utførlig omtalt i nevnte bok og som kan være til de grader ubehagelig for folk flest og som det kan være klokt å ha nærmere kjennskap til, nemlig ”stalking”.

Stalking har flere definisjoner. Vi skal holde oss til en enkel: «Uønsket oppmerksomhet; ofte av seksuell karakter». Tradisjonelt er det ulike typer kjendiser, politikere og kongelige som er blitt utsatt for dette – men i vår moderne tid med Facebok, Internett, SMS og e-mail, kan hvem som helst blir utsatt for stalking. En fellesnevner for det hele, er at det er svært ubehagelig.

Stalking har ulike uttrykksformer; alt fra det relativt mer uskyldige til det groteske og voldelige, råe og kanskje også invalidiserende. – bl.a. derfor kan det også være straffbart og bør anmeldes dersom man blir utsatt for det, enskjønt en tommelfingerregel sier at dersom man anmelder stalkeren kan alt bli verre. Det er nok også både og – alt etter hvor alvorlig stalkeren tar myndighetspersonene og utsiktene til å bli straffet for stalkergjerningene.

Ofte er årsaken til stalking enkel. Det handler som regel om et brutt kjærlighetsforhold og sårede følelser. Alle takler ikke dette like godt, og der hvor dette blir patologisk kan stalking vare en av de mekanismene som trer i kraft. Styrken i dette kommer av og til an på hvordan man er følelsesmessig anlagt og hvilken ballast man har til å møte slikt, men hvem som helt som blir utsatt for et alvorlig brudd og krenkelse av følelser kan komme til å begå uønskede handlinger. Som regel gir dette seg etter noen tid, men der hvor det fortsetter og fortsetter, gjerne over år, kan det bli en alvorlig og meget trist stalkingopplevelse ut av det. Den som utsettes for det er som regel alltid uskyldig.

I vår tid med hypermoderne kommunikasjonsmidler er cyberstalking noe å være særlig oppmerksom på. Det kan fort få uanede konsekvenser.

Nevnte bok forteller meget inngående om alt dette, og leserne blir tatt med på faglige glimt inn i en for mange kjent verden og et ukjent tankemønster som blir en stalker til del.  En hel del juridiske aspekter er også behandlet, og det gir det hele en ekstra dybde.

Man kan si det slik at stalking er en moderne form for kikking som går langt ut over det man vanligvis har forstått med kikking, og som kan være langt mer alvorlig fordi stalking kan handle om både å samle opplysninger, sender brev, gi massevis av uønsket oppmerksomhet og i sin ytterste konsekvens også voldelige handling. Mange vil kalle stalking «plagsom adferd». Det er det også – men ofte går den «ekte» stalkeren svært mye lenger.

Boken til Grøndahl og Stridbeck inneholder svært mye mer enn dette – bl.a. et meget interessant kapittel simulering og ikke minst et kapittel om dyssosialitet og psykopati skrevet av psykiater Alv A. Dahl. Fremragende!

Det står mye klokt og nyttig i denne boken. På 413 sider får leseren en sjelden innsikt i menneskesinnet til både glede og sorg, men først og fremst til opplysning om livets mørkesider. Det er svært interessant i et forsøk på å forstå både seg selv og andre.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

«Du er min historie»

«Du er min historie»

Tit vet jeg ikke hva jeg skal mene om Trine-Lise ...

Husmannsvesenets skjebne

Husmannsvesenets skjebne

Å snakke om husmannsvesenet i Norge ...

Public Art in Trondheim

Public Art in Trondheim

It is almost unknown that Sandefjord is ...

Vonde følelser «mellom to permer»

Vonde følelser «mellom to permer»

Følelser er mangt og mye – og i sin ...

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...