Kjærlighetens vanskelige mysterier

21.03.2016
Kjærlighetens vanskelige mysterier
Grans nye bok inneholder historier om løsrivelse.

Det er ingen grunn til å legge skjul på at det er lite som kan være så bra og berusende godt som den ekte kjærligheten, men så er det også lite som kan være så vanskelig, enerverende, til tider invalidiserende og problematisk som nettopp kjærligheten. Den som rammes av kjærlighetssorg, kan i sin konsekvens bli sykemeldt. Alle som har opplevd noe av dette, vet det.

Å bli forlatt – gått fra – i et kjærlighetsforhold, er en alvorlig sak. Mennesker som splitter opp etter X antall år – ofte uten å vite så mye om det – setter hverandre i en type krise det kan ta måneder og år å bearbeide. Det er vondt – hjertesorg er en sorg ingen sender blomster til. Tung ensomhetsfølelse er den prisen svært mange må betale.

Men hva med den som forlater; den som går – med viten og vilje – ut av et kjærlighetsforhold? Hvilke følelser sitter den igjen med? Psykolog Sissel Gran – kjent ”kjærlighetsbokforfatter” og samlivsekspert – mener i sin siste bok ”Det er slutt” at ”den som går” har fått for lite oppmerksomhet.

Å forlate er også smertefullt. Å gå fra en man har tilbrakt kanskje mange år sammen med, har barn sammen med og har forpliktelser i forhold til, er selvsagt ingen spøk.  Sissel Grans nye bok inneholder historier om løsrivelse.

Det er mye å lære av å lese denne boken (Aschehoug Forlag AS) – og du skal ikke se bort fra at du kan få både den ene og andre a-ha-opplevelsen fordi det finnes en gjenkjennelse hos de fleste.

Det er vanskelig å skrive om følelser. Men det er vanskeligere ofte å føle dem. Sissel Gran gjør en type mesterstykke med å formidle dem. Følelser er alltid både personlige og private, men du og jeg kan lære av å lese hva andre har opplevd slik at det for oss kanskje ikke behøver å være så smertefullt, så truende, så vanskelig… Det er ikke lett dette her…  Det kan virke som om enhver må oppleve og mestre dette på egenhånd. Sårede følelser kan få eller ingen hjelpe oss med.

Den som går forteller med egne ord i denne boken om hvorfor de gikk. Det er nyttig informasjon i denne prosessen i et forsøk på å forstå hvor vanskelig det er. Livet – og kjærligheten – er mer sammensatt en kanskje noe annet på denne jord. Det er det som gjør livets og kjærlighetens mysterier så vanskelig å forstå.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...