En kikk inn i filosofiens verden

04.04.2016
En kikk inn i filosofiens verden
Den store filosofiboka - Pegasus forlag 2016

Hele samfunnet og menneskeheten bygger på ulike tankeganger; på ulike filosofiske retninger, om man vil. Den ene er ikke bedre enn den andre, men i sum hjelper de ulike filosofer oss til å forstå oss selv og livet, vår eksistens og det at vi bor og lever på den planeten som heter Jorda.

Det er selvfølgelig ikke slik at filosofien gir svar på alt mellom himmel og jord, men en god del spørsmål – faktisk svært mange – kan filosofien hjelpe oss med å forstå. Resten av arbeidet må vi på en måte gjøre selv. Ingen har svar på alt. Heldigvis!

Den nylig utgitte boka ”Den store filosofiboka” gir oss en smakebit på de ulike filosofiske retninger. Det er spennende å bla i de 253 sidene og lese om de ulike filosofiske retningene. Det er skikkelig ”mat” for sjelen og tanken, og mer ”mat” vil det gi dersom du og jeg går videre i annen litteratur for å tilegne oss mer stoff og flere kunnskaper om det som eventuelt interesserer oss spesielt. Her er det et hav å øse av.

”Den store filosofiboka” begynner allerede ved oldtiden og trekker linjene helt frem til begynnelsen av 1950-årene. I tillegg har boken noen tilleggssider hvor ytterligere filosofer og filosofiske retninger presenteres enkelt og greit og i et språk som gjør at alle kan gripe setningene.

Boken er også full av historier og fremhevde sitater som understreker de enkelte filosofiske tenkemåter og som på den måten skaper ekstra interesse for det som presenteres. Morsomme grafiske grep gjør nesten verdensfilosofien til allemannseie. Og da er vi omtrent der vi skal være.

”Sinnet har ikke kjønn” hevdet filosofen Mary Wollstonecraft. Hun var enn politisk filosof med en feministisk tilnærming. ”Bare lidelse gjør oss til personer” hevdet Miguel De Unamuno som var eksistensialist.  – Disse utsagnene som er to av mange i ”Den store filosofiboka” sporer interessen til å lese mer. Da fungerer boka etter sin hensikt – at den gir en smakebit for videre studier. Den er utgitt av Pegasus Forlag i Norge.

”Den store filosofiboka” passer for alle som tenker og tenker selv, for alle som interesserer seg for verden utenfor sin egen nesetipp og som er nysgjerrige på det viktigste av alt: Livet! Filosofi i ulike former handler nemlig først og sist om livet, det levende livet blant levende mennesker. I den tradisjonen står hele menneskeheten uansett hvor vi befinner oss.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Den store filosofiboka, Pegasus Forlag,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...