Kompakt reiseguide om Roma

20.04.2016
Kompakt reiseguide om Roma
Akademisk publisering
Boka er illustrert med forfatternes egne bilder, samt flere bilder av fotokunstneren Vegar Moen

Kirsti Gulowsen og Olaf Steen har skrevet en praktfull reiseguide om Roma; om kunsten, arkitekturen og historien. De 427 sidene forteller systematisk, konkret og direkte om den vakreste av verdens vakreste byer og tar for seg område for område kronologisk og i rekkefølge og forteller hva som er hva og hva man bør se og ikke gå glipp av.

Roma er en by man aldri blir ferdig med. Har man først vært der og fått smaken på Roma-luften og atmosfæren, er det nesten umulig å bli kvitt den. Enskjønt å bli kvitt er ikke noe mål i seg selv. Roma er en by som må oppleves og nytes – ofte og lenge ved en fortauskafé, på et kunstgalleri, på et museum, i Peterskirken, i forum Romanum… Roma er en by som flyter over av ”melk og honning” og som har alt å by på. Det gjelder bare å ha nok tid.

I Romas hjerte ligg for eksempel Piazza Navona. Her kan man gå i flere dager, og hver kveld kan man sette seg ned med verkende bein og nyte sin kaffe og filosofere over det man har sett – og når man har gjort det tilstrekkelig lenge, er man langt fra ferdig. Her treffer man kunstnere, intellektuelle, mennesker på vei og underveis, frem og tilbake, opp og ned, smilende, syngende, musiserende, seende, gående… Her finner man alt, og litt til.  Og Gulowsen og Steen forteller om dette og mer til.

Sted for sted og ting for ting tar de for seg byen. Forklarer, forteller og forteller mer. Det er som en eneste lang historietime med bilder på. Det er spennende, morsomt og lærerikt. Og det er vanskelig å legge dette bokverket fra seg. Det fengsler fordi det fortelles på en tilgjengelig måte og fordi det er interessant.

Bokens geografiske inndeling følger stort sett den historiske, og har man noen kunnskaper om Romas historie og hvordan byen ble til, ligger man et kort hestehode foran en annen leser. Men enhver vil både ha glede og nytte av å lese denne boken.

Tiberen heter Romas livsnerve. Elven som flytter igjennom byen og gir besøkende en følelse av vann. Elven er også full av opplevelser, og de det ikke fortelles om kan leseren – og den besøkende – finne frem til på egenhånd. Det er noe av reisens eventyr.

Det er inspirerende morsomt å lese denne boken som er full av detaljer og inntrykk fra mange besøk og mye arbeid. Dreyer er forlegger.

For førstegangsbesøkende til Roma er boken et funn, for andre er den et meget verdifullt supplement som ikke kan gjøre noe annet enn å berike reisen.

Den som tar opphold på Petersplassen foran Peterkirken en dag det er mye mennesker der, og det meste virker avstengt, skal ikke føle seg avvist. Før man aner det kommer det et opptok, gjerne en bil, i sakte fart. Det er Paven! Da gjelder det å ha fotoapparatet klart. Roma svikter aldri når det gjelder gode motiver. Det handler snarere om å sortere dem og nyte dem.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...