Spennende jakt etter bøddelen fra Auschwitz

06.05.2016
Spennende jakt etter bøddelen fra Auschwitz
Hanns og Rudolf - Thomas Harding - Vega forlag 2016

Ber om ikke å bli misforstått når jeg skriver det på denne måten: Det er med en viss betatthet for mannen jeg leser beretningen om jakten på bøddelen fra Auschwitz, kommandant Rudolf Höss, som hadde ansvar for drapet på mer enn 1 million menn, kvinner og barn under Holocaust i 1940-1945.

Nå foreligger det en bok på norsk utgitt av VEGA Forlag om hvordan verden fant, dømte og drepte en av de mest ettersøkte nazister fra konsentrasjonsleir komplekset i Tyskland og det naziokkuperte Polen under 2. verdenskrig. "Hanns og Rudolf" heter boken som bør leses av alle som på en eller annen måte interesserer seg for Holocaust, konsentrasjonsleire, psykologi, og det onde i møte og kamp med det gode.

Hanns Alexander var en tysk jøde som flyktet med sin familie til England en gang på midten av 1930-tallet. Rudolf Höss var sønn av en bonde og kom til å bli en av de mest forhatte nazister i hele verden i klasse med Adolf Hitler, Herman Göring og andre nazikoryfeer. Hanns Alexander var mannen som fanget Rudolf – helt udramatisk, men etter en hasardiøs flukt.

Og her er det betattheten kommer inn i bildet. Rudolf Höss hadde kone og flere barn. I årevis bodde disse i kommandantboligen i Auschwitz; et hus som står den dag i dag. Her levde de sitt samliv og barna lekte i hagen. Fru Höss må nok ha visst om hva som skjedde, mens barna derimot levde et lykkelig liv og boltret seg som best de kunne mens andre barn ble ført rett i gasskammeret. Det er grotesk, men gjør dem ikke til medskyldige.

Rudolf Höss gjorde hva han kunne for sin kone og sine barn. På det området sviktet han ikke selv om det gikk helt galt til slutt og han ble dømt til døden – etter en lang rettssak – ved hengning i Auschwitz; i en galge som stod plassert i synsavstand både til gasskammeret og krematoriet på den ene siden og villaen hvor han bodde på den andre. Hva han tenkte i de siste minuttene av sitt liv, vet vi ikke, men det finnes et bilde – også gjengitt i boken -tatt straks før lemmen ble revet bort og kommandant Rudolfs liv var over for godt.

Foreliggende bok bør leses i små porsjoner – det er en sterk historie om ansvar,skyld og rettferdighet. Og: Galgen hvor han ble hengt kan den som er interessert se i Auschwitz. Den står der som et skammens monument over en svunnen tid som i 2016 er historie, men som aldri skal glemmes. Det skylder alle som mistet livet i et 100 prosent meningsløst Holocaust.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Bokbransjens hederspris til Foreningen !les

Bokbransjens hederspris til Foreningen !...

Foreningen !les mottok i går bokbransjens ...

«Galderstjerna» av Asbjørn Rydland vant Uprisen 2017

«Galderstjerna» av Asbjørn Rydland vant Uprisen ...

«Galderstjerna» er kåret til vinner ...

Historisk begivenhet på Lillehammer

Historisk begivenhet på Lillehammer

Torsdag 1. juni skrives det historie på ...

Utdeling av Uprisen 2017

Utdeling av Uprisen 2017

Torsdag 1. juni klokken 1300 deles Uprisen ...

Nå er det snart revolusjon på gang

Nå er det snart revolusjon på gang

Programmet til Kapittel 17 tar form! Kapittel ...

Anmeldelser

I møtet med det ukjente er vi alle fremmede

I møtet med det ukjente er vi alle fremm...

Usikkerhet i forhold til religionsmangfoldet ...

Baltikum i våre hjerter

Baltikum i våre hjerter

Hva skal vi si om Baltikum? Kanskje noen ...

Lærerik biografi om «mannen som  gjorde Norge større» - Jens Evensen

Lærerik biografi om «mannen som gjorde Norge ...

Endelig er det kommet en biografi som «veier» ...

Siste nytt fra NTB

Siste nytt fra NTB

Alf R. Jacobsen har skrevet Norsk Telegrambyrås ...

Med Jahn Otto Johansen på jakt etter fortiden

Med Jahn Otto Johansen på jakt etter for...

”De gamle er eldst”, heter det. Og det slår ...