Spennende jakt etter bøddelen fra Auschwitz

06.05.2016
Spennende jakt etter bøddelen fra Auschwitz
Hanns og Rudolf - Thomas Harding - Vega forlag 2016

Ber om ikke å bli misforstått når jeg skriver det på denne måten: Det er med en viss betatthet for mannen jeg leser beretningen om jakten på bøddelen fra Auschwitz, kommandant Rudolf Höss, som hadde ansvar for drapet på mer enn 1 million menn, kvinner og barn under Holocaust i 1940-1945.

Nå foreligger det en bok på norsk utgitt av VEGA Forlag om hvordan verden fant, dømte og drepte en av de mest ettersøkte nazister fra konsentrasjonsleir komplekset i Tyskland og det naziokkuperte Polen under 2. verdenskrig. "Hanns og Rudolf" heter boken som bør leses av alle som på en eller annen måte interesserer seg for Holocaust, konsentrasjonsleire, psykologi, og det onde i møte og kamp med det gode.

Hanns Alexander var en tysk jøde som flyktet med sin familie til England en gang på midten av 1930-tallet. Rudolf Höss var sønn av en bonde og kom til å bli en av de mest forhatte nazister i hele verden i klasse med Adolf Hitler, Herman Göring og andre nazikoryfeer. Hanns Alexander var mannen som fanget Rudolf – helt udramatisk, men etter en hasardiøs flukt.

Og her er det betattheten kommer inn i bildet. Rudolf Höss hadde kone og flere barn. I årevis bodde disse i kommandantboligen i Auschwitz; et hus som står den dag i dag. Her levde de sitt samliv og barna lekte i hagen. Fru Höss må nok ha visst om hva som skjedde, mens barna derimot levde et lykkelig liv og boltret seg som best de kunne mens andre barn ble ført rett i gasskammeret. Det er grotesk, men gjør dem ikke til medskyldige.

Rudolf Höss gjorde hva han kunne for sin kone og sine barn. På det området sviktet han ikke selv om det gikk helt galt til slutt og han ble dømt til døden – etter en lang rettssak – ved hengning i Auschwitz; i en galge som stod plassert i synsavstand både til gasskammeret og krematoriet på den ene siden og villaen hvor han bodde på den andre. Hva han tenkte i de siste minuttene av sitt liv, vet vi ikke, men det finnes et bilde – også gjengitt i boken -tatt straks før lemmen ble revet bort og kommandant Rudolfs liv var over for godt.

Foreliggende bok bør leses i små porsjoner – det er en sterk historie om ansvar,skyld og rettferdighet. Og: Galgen hvor han ble hengt kan den som er interessert se i Auschwitz. Den står der som et skammens monument over en svunnen tid som i 2016 er historie, men som aldri skal glemmes. Det skylder alle som mistet livet i et 100 prosent meningsløst Holocaust.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Blodig alvor i landsbyen

Blodig alvor i landsbyen

Det blir blodig alvor når litteraturentusiaster ...

En narkoman tar oppgjør med seg selv

En narkoman tar oppgjør med seg selv

Journalist Bjørn Hoel debuterer med ...

Bokbransjens hederspris til Foreningen !les

Bokbransjens hederspris til Foreningen !...

Foreningen !les mottok i går bokbransjens ...

«Galderstjerna» av Asbjørn Rydland vant Uprisen 2017

«Galderstjerna» av Asbjørn Rydland vant Uprisen ...

«Galderstjerna» er kåret til vinner ...

Historisk begivenhet på Lillehammer

Historisk begivenhet på Lillehammer

Torsdag 1. juni skrives det historie på ...

Anmeldelser

Helga Arntzen – et kvinnfolk som både tør og vil

Helga Arntzen – et kvinnfolk som både tør ...

Nå foreligger boken om Helga Arntzen, ...

Rikke Nissen – diakonisse og rebell

Rikke Nissen – diakonisse og rebell

Er det mulig at en diakonisse på siste ...

Høstdager i selskap med døden

Høstdager i selskap med døden

I noen høstdager har jeg hatt selskap ...

Historien om kulturmennesket  og krigsveteranen Ragnar Ulstein

Historien om kulturmennesket og krigsveteranen ...

Det er ikke ett sekund for seint. Nå ...

Seriøse og biografiske «apestreker» mellom to permer

Seriøse og biografiske «apestreker» mellom ...

Det hører med til nærmest «de store ...