Bok om sorg med dikt til trøst

17.10.2016
Bok om sorg med dikt til trøst
Sorgen har mange navn - Erik J. Stabrun - Vigmostad og Bjørke 2016

«Sorgen har mange navn" er tittelen på politiprest Erik J. Stabruns nye bok som i diss dager utgis av forlaget Vigmostad og Bjørke; et forlag som seiler mer og mer opp i Norge for hver tittel som publiseres.

Boken er breddfull av dikt om sorg og smerte - gjennom 120 dikt av peker Stabrun både på sorgen, smerten, muligheten og håpet. Diktene er delt inn i bolker, og mellom diktene har Stabrun skrevet små meditasjoner med stoff fra sin egen fengsels- og politipresthverdag. Det gir ytterligere mening til diktene.

Her er flere kjente og kjære dikt med - Olav H. Hauges «Det er den draumen» (kåret til Norges beste dikt i 2016) og Rolf Jakobsens «Kjente jeg deg» - og poeter som Tor Ulven, Thomas Tranströmer og Jan Erik Vold med mange flere, bl.a. Hans Børli.

Det er mye godt og mye trøst i diktene Erik J. Stabrun presenterer for oss i «Sorgen har mange navn». Diktene kan hjelpe oss alle et skritt videre, slik at sorgen ikke blir så tung å bære, for det er ikke nødvendigvis så tungt som Jan Erik Vold skriver: … sorgen «Varer sjelden mer enn syv år». Livet går videre, og Erik J. Sabrun peker på noen av veiene gjennom diktene.

Den som har gått mye og langt i sorgens ofte tunge landskap, vet at det er mye å hente i dikt og annet lyrisk materiale. Det er andre som har hatt det akkurat som deg og meg i sorgen stund; og dette til tross er enhver sorgopplevelse ulik. Men mange av elementene er like, og det gjør at vi kan kjenne oss igjen i det stoffet som presenteres. Det gir både bredde og dybde i diktene. Det som er selvopplevd, er alltid spesielt, uansett hva handler om. Sorg og kjærlighet, hjerte og smerte.

Nå er det også slik at de færreste av oss vil gå og bære sorgen med oss. Men ofte har vi ikke noe valg. Sorgen innhenter oss når den vil. Da er det godt å ha denne boken å bla i. Den hjelper oss nemlig til å bære sorgen; diktene gir oss noen knagger hvor vi kan henge fra oss noe av smerten og det som er tungt å bære. Og ordene gir ofte både trøst og lindring. Det er helsebot i slikt.

Erik J. Stabruns meditasjoner er ikke bare meditative, men i noen grad også opplysende for hva og hvorfor. Sorg er vanskelig, men Stabrun peker i noen grad på hva som skjer, og vil gjerne at vi tenner lys. Ikke for å fremme sorgen, men for å minne om det levende livet. Å tenne et lys er uansett en vakker handling.

Boken «Sorgen har mange navn» er flott utstyrt. Den er holdt i duse toner med lesebånd i gull. Det gjør den til en skatt å ha i bokhylla.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Amerikabåt med egen biografi

Amerikabåt med egen biografi

Det må ha vært en helt spesiell ...

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Det er vanskelig å komme utenom at en ...

Jakten på bevisene

Jakten på bevisene

For mange mennesker er fagfeltet kriminalteknikk ...

Ingen var høyere elsket enn kong Olav V

Ingen var høyere elsket enn kong Olav V

Antageligvis er det slik at ingen nordmann ...

Ingen var høyere elsket enn kong Olav V

Ingen var høyere elsket enn kong Olav V

Antageligvis er det slik at ingen nordmann ...