Sjalusi til det grenseløse

28.10.2016
Sjalusi til det grenseløse
Sjalusi uten grenser - Per Buvik - Pax forlag 2016

Kanskje det er lite som er så destruktivt for et menneske – og for omgivelsene – som sjalusi. Vi vet at nettopp denne tilstanden kan føre til det meste, og fra rettspleien har vi uttrykket «sjalusidrap». Det forteller med et ord noe av hva vi står foran når vi begir oss sjalusitankegangen i vold. Dette er alvorlige saker.

Sigmund Freud – psykoanalysens oppfinner – var av den oppfatning at menneskesinnet aller best belyses av dikterne. Det er en påstand vi godt kan diskutere, men vi skal la det ligge her, og heller peke på boken «Sjalusi uten grenser» som nå foreligger på PAX forlag ført i pennen av Per Buvik.

Boken inneholder – som det står på baksiden - «åtte litterære dybdeboringer i ekstrem sjalusi» - fra antikken til Vigdis Hjorth. Med et slikt spenn er det nødt for å bli spennende, og uten at vi skal verken kommentere tekstene eller analysene, er det ingen tvil om at dette er en bok for spesielt interesserte.

Det er tyngde i dette stoffet, og leseren får noe å bryne seg på fordi det også utfordrer den enkelte leser til å tenke og drømme. Hva sa Freud? «Drømmene er kongeveien til det ubevisste.» Det ligger mye her hvor boken kan være en katalysator hvis den treffer sitt publikum.

Bokens analyser av de ulike tekstene er spennende og gir leserne et ytterligere innblikk i teksten og utvider den enkeltes tekstforståelse. Der ligger selvsagt også hemmeligheten til forståelsen, men først og fremst er det viktig hva leseren selv får ut av de tekstene som presenteres. Det må være denne bokens egentlige verdi: å få leseren til å tenke selv og assosiere fritt over de tekstene som presenteres. I sjalusiens verden har vi kanskje alle «rem av huden», for litt sjalusi er vi alle i besittelse av, selv om den for de aller fleste mennesker ikke er grenseløs. Heldigvis.

Å sette ekstrem sjalusi på dagsorden er selvfølgelig et vågestykke. Å samle åtte sjalusitekster på den måten som det er gjort i denne boken, kan lett fremstå som et massivt blikk inn i en verden de fleste av oss heldigvis ikke kjenner seg hjemme i. Desto viktigere er det at det presenteres innenfor trygge rammer.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...

På innsiden av kofferten

På innsiden av kofferten

Jeg kjenner ikke Morten Wetland som på ...