Stay Behind – den hemmelige hæren som «ingen» visste om

31.10.2016
Stay Behind – den hemmelige hæren som «ingen» visste om
Kald Krig, hemmelig hær Stay behind i Norge - Frode Fanebust - PAX forlag 2016

Stay Behind var en hemmelig militær okkupasjonsberedskap som skulle tre i kraft etter en sovjetisk okkupasjon av Norge. Det var de tider i Norge da ordene «Stay Behind» sjelden eller aldri ble nevnt, og var det en som ymtet noe, ble han fort hysjet på eller bedt om å tenke på noe annet. «Stay Behind» var et slags «ikke tema» som ingen skulle vite om. De som visste, var de som visste. Så hemmelig var det.

I 2016 lever vi i en helt annet tid, og etter at den kalde krigen var over, er «Stay Behind» nesten gått inn i nordmenns dagligtale. Likevel er det få som ved hva som lå bak det engelske uttrykket, og langt færre visste hva «Stay Behind» drev med.

Men rett skal være rett. Det er kommet ut bøker om «Stay Behind» som langt på vei har forklart fenomenet og arbeidet. Mange navn på «Stay Behind»-aktører har vært nevnt og kommentert, og for den som har fulgt med og hatt interesse av dette, har det vært mulig et godt stykke på vei å finne ut hva «Stay Behind» var, hvem som var med og hva de gjorde.

Men i «de tider» var å bruke ord som «Blue Mix», «Lindus» og ikke minst «Rocambole» ensbetydende med brudd på taushetplikten. Det kunne føre både til tiltale og straff – og ekskludering for all fremtid. Hemmelig ER hemmelig!

Nå er det kommet ut en bok på PAX Forlag med Frode Fanebust som forfatter - «Kald krig, hemmelig hær» om «Stay Behind» i Norge – som tar for seg deler av denne historien. Det er en spennende, interessant og innsiktsfull historie Fanebust forteller, og selv om det er mye mer å fortelle, makter Fanebust på 197 sider å meddele en del av denne historien.

Det er slik i vårt samfunn at selv om den kalde krigen er over for lenge siden, står ikke den ene etter den andre «Stay Behind»-agenten fram og forteller sin historie. Dette stoffet må graves frem fra «kjeller og loft», nedstøvede arkiver og trange etterretningskorridorer hvor kun de fremdeles utvalgte har adgang. Men med denne boken er en ny del av historien fortalt, og ytterligere noen navn er lagt til puslespillet om det hemmelige Norge – for den som legger det – og det er blitt en bok som i høyeste grad er leseverdig i den store historiske sammenhengen.

Den endelige historien om «Stay Behind» og det hemmelige Norge vil nok aldri bli fortalt. Derfor er det all ære til den som forsøker, og et godt stykke på vei lykkes. Det er et vanskelig arbeid som krever uendeligheter med tid fordi opplysninger skal – og bør – sjekkes, og sjekkes, og sjekkes igjen.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Stay Behind, Frode Fanebust, PAX forlag,

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...

På innsiden av kofferten

På innsiden av kofferten

Jeg kjenner ikke Morten Wetland som på ...