Splitter ny - spennende biografi - om Dag Hammarskjöld

14.11.2016
Splitter ny - spennende biografi - om Dag Hammarskjöld
Att bära värden - Henrik Berggren - bokförlaget Max Ström

Kanskje er boken «Att bära värden» av Henrik Berggren som nå foreligger på bokförlaget Max Ström i Sverige, den beste boken som er skrevet om Dag Hammarskjöld i vår tid. Dag Hammarskjöld var som kjent FNs 2. generalsekretær og omkom under mystiske omstendigheter ved en flystyrt i Ndola i Afrika i 1961. En hel verden stod stille da Hammarskjölds død ble kjent. Mysteriet er fremdeles ikke oppklart.

Foreliggende bok tar for seg Dag Hammarskjöld liv fra «vugge til grav» så å si. Det er en interessant gjennomgang av en stor statmanns liv, for det er ingen tvil om at Dag Hammarskjöld var en av de store – trolig den største – statmannen Sverige har fostret. Etter en lysende akademisk karriere som sosialøkonom, gikk han inn i regjeringens tjeneste og hadde flere viktige poster til han overraskende – mest for seg selv – ble generalsekretær i FN med kontorpult i New York. Der, mellom skyskraperne på Manhattan «bar han verden» og satt på mange måter både som et gissel og en garantist for freden.

Så var det også Dag Hammarskjöld som f.eks. la på bordet de første planene til det som senere er blitt kjent som FNs fredsbevarende styrker, en tjeneste hvor representanter for de fleste av FNs medlemsnasjoner på ulike måter har deltatt. Og dette er bare en ting; Dag Hammarskjöld hadde fingrene i så mye – og han var på en måte beviset på det som senere ble sagt av avdøde statsminister Olof Palme: «Politikk er å ville». Hammarskjöld ville – og kunne, og hadde fremfor alt mot til å vise hvem han var og hva han stod for. Han bygget sitt liv på en bunnløs etikk om demokrati og menneskets verdi. Han må ha vært en troende, og ga uttrykk for dette flere ganger bl.a. gjennom radioprogrammet «This I belive» som ble sendt fra Chicago flere ganger under hans tid som generalsekretær, og som er blitt stående som nærmest en ikonoppfatning av Hammarskjölds åndelig liv.

Etter Hammarsjölds død i 1961 ble det i hans leilighet funnet et manus med tittelen «Veimerker». Dette kom i 1963 ut i bokform, og ble en bestselger. Siden er «Veimerker» også kommet ut på norsk – senest i år på Commentum Forlag AS.

Foreliggende bok – som i design, layout og utforming er et nydelig stykke grafisk arbeid – forteller om alt dette og mye, mye mer. Boken er full av hittil ukjente detaljer for de fleste og mange av illustrasjonene er helt nye i boker om Dag Hammarskjöld. Det er en flott bok, rett og slett.

For den som er glad i Dag Hammarskjöld – og Dag er en mann man blir glad i – er denne boken en gavepakke. Forfatteren har gjort et utmerket arbeid og på 240 sider får vi Dag Hammarskjöld liv presentert på en lettfattelig og lett tilgjengelig måte. Boken utgis både på svensk og engelsk samtidig.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Anmeldelser

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer – selvmordets gåte savner fremdeles en løsning

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer ...

Noen mennesker velger å ta sitt eget ...

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise til Latin-Amerika

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise ...

I min ungdom hadde vi en diakon i ytterkanten ...

Med utsikt til Det osmanske riket

Med utsikt til Det osmanske riket

En høstdag for noen år siden kom ...

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Det er nesten ukjent at Sandefjord er den ...

Mye god kjærlighet i maten

Mye god kjærlighet i maten

Dette med maten er en ting man egentlig ikke ...