Jul med Carola

05.12.2016
Jul med Carola
En godare jul med Carola - Bokförlaget Max Ström 2016

Vi kommer ikke utenom julen hvor vi enn befinner oss i Skandinavia og ellers i store deler av verden. Svergie, Norge, Danmark og Finland regnes ofte for å være noe bortimot julenissen hjemland, og historien forteller at brev merket Julenissen i Norge automatisk går til turistsjefen i Oslo!

Men det utgis også bøker om julen; bøker som på ulike måter i ulike former forteller om jul og julefeiring. Om bakst, tradisjoner og skikker – juletre, julepynt og julegrøt. Det hører med alt sammen i en nydelig samrøre som til slutt om ettermiddagen 24. desember blir til julaften og «alle hjerter gleder seg».

Julen er for oss alle og aller helst for barna. Men vi voksne har også lov til å henge med, og vil vi feire og ha litt hjelp, er den nyutkomne boken «En godare jul med Carola» et godt alternativ.

I en praktbok med tekst og bilder forteller hun om alt fra advent til nyttår – om kos og hygge, julefrokost, det svenske julebordet klassikere, julegodter og bakst, og endelig om nyttårsfeiringen og mat – og drikke!

Hva er det svenske julebordets klassiker? De fleste av oss vet hva det er i Norge – svineribbe, fåreribbe - pinnekjøtt, juletorsk.... Men i Sverige? Jo, kjöttbullar, Jansons frestelse (med ansjos), sill (sild) i ulike varianter – og julskinka. Nåde den som glemmer julskinkan! Og rödbetsalat! Egg! Uten rödbetsalat er det svenske julebordet

nesten mislykket, men det er lidderlig godt – og hører med.

Jul er tradisjoner. Og Carola gir oss gjennom denne flotte boken det beste av sine tradisjoner så jeg nesten får lyst til å feire jul hele året. Stor, fine bilder og oppskrifter innblandet hyggelig tekst gjør denne boken – i stort format – til en opplevelse, og til en gave vi uten blygsel kan gi bort til noen vi vil glede langt ut over perioden fra advent til nyttår.

Men rett skal være rett: Carolas bok inneholder ikke bare oppskrifter på svensk mat. Her er det retter fra hele verden, og det gjør denne boken til en bok man kan bruke som en festbok for selskaper. Gode oppskrifter – som i Sverige heter «resepter» er gode og ha når det skal være party.

Carolas bok er en bruksbok, og gjennom denne boken – utgitt av Bokförlaget Max Ström – viser Carola at hun kan mye mer enn å synge. Dette var rett og slett hyggelig lesning i en travel førjulstid.

Det er for tidlig å ønske GOD JUL, men det er aldri for tidlig å sikre seg gode ideer til en vellykket jule- og nyttårsfeiring. Carola hjelper oss på vei.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...