Sagaen om Egil Skallagrimsson. En fortelling om makt og motstand av Halvor Tjønn

24.02.2017
Sagaen om Egil Skallagrimsson. En fortelling om makt og motstand av Halvor Tjønn
Sagaen om Egil Skallagrimsson En fortelling om makt og motstand av Halvor Tjønn

Brutal, skremmende og opptatt av etikk

Egil Skallagrimsson var berømt og beryktet på 900-tallet, og er det fremdeles over 1000 år senere.

Men det har ikke blitt skrevet en moderne biografi om denne vikingen som har mer dramatisk og blodig  historie enn de fleste konger i vikingtid, intil «Sagaen om Egil Skallagrimsson – En fortelling om makt og motstand» av Halvor Tjønn. Skallagrimsson var selv i vikingtid regnet som fryktinngytende. Familien synes han var umulig å holde styr på, men moren tenkte han ville bli en god viking da han drepte for første gang som ung gutt.

Som kriger mann mot mann var han en av de største i sin tid. Gang etter gang havner han alene eller med få på sin side, men knuser motstanderne. Men han er også beskrevet som stygg av utseende og med like stygt temperament. Han spyr ned og graver ut øyet på en som fornærmer ham grovt ved et gjestebud. I en holmgang får han nok av at sverdet ikke biter på motstanderen. Han kaster fra seg sverdet, legger motstanderen i bakken og biter over strupen på ham. Han ga seg heller ikke hvis han mente han hadde rett og tok sakene opp på tinget, men med varierende resultat. Holmgangen over er et eksempel på det. Egil Skallagrimsson aksepterte heller ikke at konger satte seg over loven, noe som bidro til hans langvarige konflikt med den også beryktede Eirik Blodøks.

Men han er også en av de fremste skaldene som har levd, og blir sitert den dag i dag. Etter hans yndlingssønn dør skaper han noe av det mest ømme og sårbare kvad som har blitt fremført. Han var lojal. En gang hadde Fridgeir, nevøen til hans beste venn blitt utfordret til holmgang av en beryktet berserk og var sjanseløs. Egil Skallagrimsson gikk i hans sted, og vant også denne holmgangen og Fridgeir fikk leve og familien fikk beholde deres eiendommer.

He was headstrong, vengeful, and greedy for gold but also a loyal friend, a shy lover, and a devoted father. As a young man he killed the son of King Eiríkr Bloodaxe. Britannica

Sagaenes Verden

Den nye serien Sagaenes Verden beskriver noen av de mektigste, berømte og beryktede menneskene i vikingtid som av uforklarlige årsaker ikke har fått egne biografier i vår tid.

Først ut er Halvor Tjønn, kjent blant annet som mangeårig journalist og utenrikskorrespondent i Aftenposten. Han har tidligere gitt ut bøker om vikingtid, Russlands historie og Muhammed. Flere av Tjønn sine bøker har fått glimrende omtaler og mye oppmerksomhet i media. Kommende forfattere er blant annet Solveig Aareskjold og Frans-Arne Stylegar.

 

Anna Hovhannisyan

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...