I møtet med det ukjente er vi alle fremmede

17.10.2017
I møtet med det ukjente er vi alle fremmede
Religion i praksis - Vebjørn Horsfjord - Universitetsforlaget 2017

Usikkerhet i forhold til religionsmangfoldet i landet vårt er ikke det minste underlig. Til tross for at ulike etniske folkegrupper har vandret så å si inn- og ut av Norge i snart to generasjoner – og mer enn det – er det mye de fleste av oss ikke kan og forstår i forhold til de ulike religionene som de forskjellige etniske folkegruppene representerer.

Det er svært få av oss som er eksperter på hinduismen eller sikhismen. De fleste ”godtar” det bare, og lar viktig informasjon suse forbi. Hadde vi stoppet opp og sett og hørt, ville vi funnet spennende stoff og kanskje også mange gjenkjennelser i vårt eget liv. Det er noe av det som gjør det spennende.

Boken ”Religion i praksis” av Vebjørn Horsfjord (Universitetsforlaget 2017) tar for seg en del av de mest sentrale religiøse retningene i Norge, og henter inn både likheter og ulikheter, og selv om ikke forskjellene forklares, er det en bok til å bli klokere av.

”Min datter har fått en hinduvenn i barnehagen.” ”Min sønn sitter ved siden av en buddhistgutt på skolen.” På jobben spiser jeg lunsj hver dag med to islamister – de ber flere ganger om dagen.” – Ja, mangfoldet er stort, og foreliggende bok tar for seg – i kronologisk rekkefølge: buddhisme, hinduisme, islam, jødedom, katolisisme, ortodoks kristendom, protestantisk kristendom, sikhisme, I alle disse religiøse retningene får leseren innblikk i hjemmet og dagliglivet, kroppen, maten, gudshuset, årets gang, livet og lederne. På denne måten kan man ved å lese og studere finne ut av hva som er hva og om hvorfor ting er som de er. Det er spennende fordi alle disse menneskene finnes utenfor vår egen stuedør – og noen av dem er naboer!

Helt til slutt i denne utmerkede boken er det noen sider med ”skikk og bruk”. Det er kanskje bokens beste del, fordi det er direkte og konkret. Det viktigste rådet er kanskje dette: Vær oppmerksom på mat og drikke, hilseskikker, klær og høytider.

Ingen gjør alt riktig i møte med det man ikke kjenner. Denne boken hjelper oss til å gjøre noe riktigere. I møtet med det ukjente er vi alle fremmede. Med det som aldri er verken galt, ukjent eller upassende, er å spørre. Å spørre der man er i tvil og undres, viser ekte og sann interesse. Det er et sjarmknep alle faller for – uansett hvor man kommer fra og hva man er og hva man tror på.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...