Fantastisk bra om hinduismen

23.01.2019
Fantastisk bra om hinduismen
Forlaget.
Fantastisk bra bok om hinduismen.

Under en legekonsultasjon for noen år siden kom jeg til å spørre legen: Hvilken religion bekjenner du deg til? Han så på meg, og svarte etter å ha gransket meg litt: Jeg er født hindu, jeg er hindu og jeg forblir hindu.

Siden har jeg gått og tenkt at jeg en dag burde sette meg skikkelig inn i hinduismen, religionen som har ca. 1 millard tilhengere på verdensbasis med den største konsentrasjonen i India, Sri Lanka og Nepal. Visst har jeg besøkt hindutempler i Sri Lanka og tilbrakt timevis i kø for å komme til for å se og høre, men jeg har aldri fått eller hatt noen dypere forståelse av hinduismen. Og det er ikke lett; det er mye å holde styr på – ikke minst guder. De vil ha det til at det er over 3 000 av dem!

 

Vi vet at kunnskap er nøkkelen til all forståelse, og i årets første dager la professor emerita, Tove Nicolaisen, en sjelden god bok om hinduismen på bordet. På 322 sider presenterer hun den hinduistiske lære slik at det blir forståelig for folk flest. Et enkelt og korrekt språk bærer det hele, og det er om ikke spennende, så i hvert fall meget interessant å lese. Her er «alt» forklart, og selv små detaljer jeg har «lurt ut» av hinduvenner har hun fanget opp i sin strålende bok utgitt på Universitetsforlaget.

 

Å kaste seg inn i en forklaring om hinduismen skal jeg ikke gjøre. Jeg skal bare trekke fram én ting, nemlig mangfoldet. Slik denne anmelder har forstått det, har hinduismen omtrent en gud for hver ting i livet – eller i hvert fall for mange ting som er og som skjer. Likevel vil de fleste hinduer si at det kun finnes én gud, men at denne guden manifesterer seg på ulike måter. Brahman er den upersonlige gud og den guddommelige kraft.

 

Alt dette og mye, mye mer forklarer og forteller Tove Nicolaisen om i denne boken, og ikke en side er kjedelig fordi hun hele tiden kommer med nytt stoff. Trekker opp og forklarer. En egen ordliste bak i boken forklarer de ulike uttrykkene, og boken står seg meget godt i dette.

 

Vi har også mange hinduer i Norge. De fleste av dem kommer fra den nordlige delen av Sri Lanka, hvor det i ca. 30 år var borgerkrig. I Jaffna-området bor – og bodde det – katolikker og hinduer. Mange av dem måtte flykte til Norge, og i dag finnes det hindutempler flere steder i landet vårt.

 

Denne boken bør få et bredt nedslagsfelt hos den som vil vite og lære mer om noe som strekker seg utenfor husets fire vegger. En hel verden venter på å bli oppdager.  Tove Nicolaisen viser vei i hinduismen.

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
hinduismen, hinduisme,

Nyheter

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Vigdis Hjorth nominert til National Book ...

Sent tirsdag kveld ble det klart at Vigdis ...

Mer blod i landsbyen

Mer blod i landsbyen

Det er duket for mye krim og mystikk når ...

En rubel til overs …

En rubel til overs …

Kunne det være slik at jeg etter siste ...

Anmeldelser

33 trærs kulturhistorie

33 trærs kulturhistorie

Lar det seg gjøre å skrive en kulturhistorie ...

En ærlig samtale

En ærlig samtale

Tom Egil Hvervens "Lyset i støvsøylen" ...

Skikk og bruk for moderne mennesker

Skikk og bruk for moderne mennesker

Skikk og bruk blir aldri umoderne, og år ...

Mesterlig om kristen sang og musikk

Mesterlig om kristen sang og musikk

Ikke siden Lunde Forlag As ga ut sitt sang- ...

Innsiktsfull bok om et skjult handikap

Innsiktsfull bok om et skjult handikap

«Det var gjennom fellesskap med andre mennesker ...