Spennende bok om boka

06.01.2020
Spennende bok om boka
Verbum Forlag
Boka om boka

Når man i enkelte kretser snakker om «boka», snakker man som regel om bibelen, og nå er det kommet en bok om «boka». Den bør ikke gå interesserte forbi sånn uten videre.

Det er gjennom årenes løp kommet flere bøker om Bibelen, om dens opprinnelse og tilblivelse, om «bøkene» i «boka» og om navn, steder, planter og dyr. Det finnes kanskje ikke noen bok i verden som er så mye analysert og omskrevet som Bibelen – og mange trosretninger har sin spesielle versjon av «boka». Den ene godtar ikke den andre, og en tredje mener noe er galt oversatt. Slik holder man på og blir aldri enige.

Denne boka derimot, som er skrevet av nordmannen Hans Johan Sagrusten, tar for seg «boka» i et litt annet perspektiv. Forfatteren er teolog, bibeloversetter og forfatter – og nå har han gitt seg i kast med å forklare og fortelle om «boka gjennom to tusen år» som det heter på tittelbladet.

Hans Johan Sagrusten tar for seg noe så spennende som å fortelle mye om ulike typer av bokproduksjon, om gammelt skrivemateriale og papyrus og pergament, vokstavler og skriftruller. Dette er en del av kulturen vi ikke tenker så mye på til daglig, men Sagrusten løfter det frem på en morsom måte og gjør «Boka om Boka» til et spennende stykke lesestoff.

Her åpenbares momenter om skriftkulturen og om Bibelens tilblivelse og produksjon så å si på en noe annerledes måte. Om dette ikke er underholdning, er det i hvert fall en form for edutainment – en blanding av kunnskapsoverføring og underholdning som gjør ellers knusktørt stoff til en fornøyelse å lese. Det er mye å lære, og Sagrusten lærer bort det han er god for – og vel så det.

Svært mange vet at det var Johann Gutenberg som fant opp trykkekunsten på midten av 1400-tallet, og denne boken går både bakover og forover i tid. Den går bak Gutenbergs første bokstaver og formidler hvilket arbeid – og hvilken kunst – det ligger i å produsere både Bibelen og andre bøker.

Jeg anbefaler alle som er interessert i bøker generelt og i «boka» spesielt, å lese Sagrustens bok. Man blir mer opplyst, klokere – og det danner grunnlaget for forståelsen av ens eget liv og kultur i den målestokken det er naturlig å sette dette inn i.

Det er Verbum Forlag i Oslo som har gitt ut «Boka om boka».

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Vigdis Hjorth nominert til National Book ...

Sent tirsdag kveld ble det klart at Vigdis ...

Anmeldelser

Klokt om det mannlige kjønnsorgan

Klokt om det mannlige kjønnsorgan

Lege med urologi som spesialitet, Sturla ...

Klar medisinsk tale i mangfoldets tid

Klar medisinsk tale i mangfoldets tid

Boken «Kanskje du er frisk?» av lege Kaveh ...

Ekte spionlitteratur på sitt kanskje aller beste

Ekte spionlitteratur på sitt kanskje aller ...

For den som liker spionlitteratur fra virkeligheten ...

Livet rett frem og «på svai»

Livet rett frem og «på svai»

I sin selvbiografi «Tro og trass» forteller ...

Det ligger mye kjærlighet i god mat

Det ligger mye kjærlighet i god mat

«Middag for 25 kroner» heter en bok av Marie ...