Spennende bok om boka

06.01.2020
Spennende bok om boka
Verbum Forlag
Boka om boka

Når man i enkelte kretser snakker om «boka», snakker man som regel om bibelen, og nå er det kommet en bok om «boka». Den bør ikke gå interesserte forbi sånn uten videre.

Det er gjennom årenes løp kommet flere bøker om Bibelen, om dens opprinnelse og tilblivelse, om «bøkene» i «boka» og om navn, steder, planter og dyr. Det finnes kanskje ikke noen bok i verden som er så mye analysert og omskrevet som Bibelen – og mange trosretninger har sin spesielle versjon av «boka». Den ene godtar ikke den andre, og en tredje mener noe er galt oversatt. Slik holder man på og blir aldri enige.

Denne boka derimot, som er skrevet av nordmannen Hans Johan Sagrusten, tar for seg «boka» i et litt annet perspektiv. Forfatteren er teolog, bibeloversetter og forfatter – og nå har han gitt seg i kast med å forklare og fortelle om «boka gjennom to tusen år» som det heter på tittelbladet.

Hans Johan Sagrusten tar for seg noe så spennende som å fortelle mye om ulike typer av bokproduksjon, om gammelt skrivemateriale og papyrus og pergament, vokstavler og skriftruller. Dette er en del av kulturen vi ikke tenker så mye på til daglig, men Sagrusten løfter det frem på en morsom måte og gjør «Boka om Boka» til et spennende stykke lesestoff.

Her åpenbares momenter om skriftkulturen og om Bibelens tilblivelse og produksjon så å si på en noe annerledes måte. Om dette ikke er underholdning, er det i hvert fall en form for edutainment – en blanding av kunnskapsoverføring og underholdning som gjør ellers knusktørt stoff til en fornøyelse å lese. Det er mye å lære, og Sagrusten lærer bort det han er god for – og vel så det.

Svært mange vet at det var Johann Gutenberg som fant opp trykkekunsten på midten av 1400-tallet, og denne boken går både bakover og forover i tid. Den går bak Gutenbergs første bokstaver og formidler hvilket arbeid – og hvilken kunst – det ligger i å produsere både Bibelen og andre bøker.

Jeg anbefaler alle som er interessert i bøker generelt og i «boka» spesielt, å lese Sagrustens bok. Man blir mer opplyst, klokere – og det danner grunnlaget for forståelsen av ens eget liv og kultur i den målestokken det er naturlig å sette dette inn i.

Det er Verbum Forlag i Oslo som har gitt ut «Boka om boka».

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...