Kunsten å finne igjen en katt

27.01.2020
Kunsten å finne igjen en katt
Aschehoug forlag
Kunsten å finne igjen en katt.

«Sporhunden Molly» heter en bok med et vakkert omslag av en sort cocker spaniel skrevet av Colin Butcher og utgitt på Aschehoug forlag AS i Norge. «En rørende fortelling om kjærligheten mellom dyr og mennesker», heter det på omslaget.

Kort fortalt handler denne boken om politimannen – Colin Butcher – som i løpet av noen år etablerer seg med det første detektivbyrået for å spore opp katter i England. Veien dit er kronglete, men han får det til takket være en god porsjon standhaftighet, mange års ordinært politiarbeid og gode kolleger.

 Etter hvert som detektivbyrået blir kjent mangler det ikke på oppdrag. Telefonen ringer i både tide og utide og Colin og hans medarbeidere får det ene oppdraget etter det andre, og på ulike måter får vi være med de tre medarbeiderne – pluss Molly – på ulike oppdrag ulike steder i England. Det er spennende, artig og levende fortalt – og hele tiden med dyrene i sentrum, selv om det av og til blir litt dekadent med alle fortellingene hvor husene folk bor i lett overgår hverandre i både hage- og boflate.

 Men dyr er dyr, og dyr finner sin egen vei og sine egne metoder og måter. Det forteller også Colin om da han får ideen om å plassere GPS-sendere på et utvalg katter for å finne ut om deres mer eller mindre hemmelige liv. Både Colin, katteierne og Colins medarbeidere blir en smule overrasket over hvilke funn de gjør, men det hjelper dem stadig i arbeidet med å finne bortkomne katter.

 Dette er den hygge- og kosebok som egner seg for regnfulle eller kalde dager. Den er dessverre i store deler dårlig oversatt. Oversetteren kunne med letthet ha funnet andre ord som hadde gjort språket mer flytende og enda mer engasjerende, og forlaget har nok ikke gått godt nok igjennom det oversatte manuset for å finne det beste uttrykket. Det halter rett og slett litt, noe som ødelegger leseopplevelsen og spenningen. Det skjemmer for en som er glad i å lese bøker – både om dyr og mennesker.

 Men når det er sagt, skal det også fortelles at dette er en morsom bok som tar leseren med inn i en ukjent verden som de fleste kunne ha glede av å stifte bekjentskap med. Og ikke minst å lære seg og ta dyreeiere – katteeiere – mer på alvor.

 Folk som bevisst har gått til anskaffelse av katt, mener som regel noe med det. Og det ligger et dypt engasjement og kjærlighetsforhold bak. «Redd katten for enhver pris!» Det kan selvfølgelig gå for langt, men katteiere mener gjerne noe med at de har katt og er villige til å bruke penger på den. I Norge har dyr en egenverdi iht. loven.

 Colin, Molly og medarbeiderne gjør en utmerket jobb med å finne bortkomne dyr – ikke bare katter, men slanger og papegøyer og hva det nå måtte være. Dette fortelles det om på en hyggelig måte som gjør at – til tross for haltende oversettelse noen steder – kan glede seg over de stadige kjærlighetserklæringene som finnes mellom dyr og mennesker. Det er som usynlige bånd som verken kan eller skal knyttes opp. Kjærligheten kjenner ingen grenser.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Flott guide til norske fugler – både med og uten kikkert

Flott guide til norske fugler – både med ...

Det kan hende dette er den flotteste fugleboken ...

Til å bli klok av – om kroppen

Til å bli klok av – om kroppen

Å lese om kroppen i medisinske fagbøker ...

Bauta over en norsk psykiatris nestor

Bauta over en norsk psykiatris nestor

Denne boken - «Møter med sårbare ...

Søtt, sukkerfritt, sunt og godt

Søtt, sukkerfritt, sunt og godt

Selvfølgelig skal den som har diabetes ...

Døden kommer ingen unna

Døden kommer ingen unna

I våre liv er det to ting som er absolutt ...