Til å bli klok av – om kroppen

17.06.2020
Til å bli klok av – om kroppen
Bill Bryson
Kroppen

Å lese om kroppen i medisinske fagbøker kan være en kunst. Ofte er det som skrives befengt med så mange fremmedord og så mye latin at man helst må være medisiner for å forstå noe av det. Men folk vil vite om kroppen sin, hvordan det henger sammen og hvordan det fungerer. Og selv om man ikke forstår alt og hvordan alt er sammensatt, hjelper det med kunnskaper.

Den kjente amerikanske forfatteren Bill Bryson er nå på det norske markedet med en bok som rett og slett har fått tittelen «Kroppen» og den handler om det tittelen sier – om kroppen, om din og min. Vi bor nemlig i den og da skulle det bare mangle om vi ikke skulle vite mer om den. Den er vår, for å si det litt enkelt.

Denne boken er en annerledes anatomi som forklarer og beskriver det som er vanskelig så du og jeg forstår det. F.eks. er både Diabetes 1 og 2 beskrevet så godt og inngående at enhver kan forstå hva det handler om og hva som fungerer og ikke fungerer – og hva som skal fungere for at sykdommen skal være fraværende. «Kjemiavdelingen» heter kapittelet om diabetes, og ved å kallet det for nettopp det har Bill Bryson med ett ord forklart hva diabetes egentlig handler om – kjemi. Det er en fornøyelse å lese, klart, forklarende og tydelig.

Utrolig nok er «Kroppen» også en underholdende bok som det fint lar seg gjøre å lese i sommerferien blott for underholdningens skyld. Vi kan kalle den for «edutainment» - en blanding av «education» og «entertainment»; en bok som kan leses og forstås og som kan gjøre deg og meg klokere og mer forstandige i våre egne liv når det handler om det vi til enhver tid befinner oss i – inne i oss selv.

Men her handler det også om søvn og hvile, om hjertet, om immunsystemet, om mat, tarm og kjønnsorganer, nerver m.m. Alt lett forklart. Og når vi etterhvert sitter på all denne kunnskapen blir alt lettere å forstå og redselen blir kanskje ikke så stor når vi vet litt om hva det handler om. Men alt dette kan også misbrukes til å skape ting som kanskje ikke er, og der ligger faren med en slik bok. Men så lenge den leses av oppegående og interesserte mennesker, burde de fleste «skjær i sjøen» kunne passeres uten dramatiske vendinger. Det gjelder å passe på. Rett og slett!

Et eget kapittel heter «på obduksjonssalen». Det er de færreste av oss som noen gang får anledning til, i levende live, å besøke en obduksjonssal. I boken får vi langt på vei innblikk i hva som skjer og vi får vite mer om andre sider ved kroppen som vi ikke så ofte snakker om. Det kan være både lærerikt og nyttig.

På de 424 sidene får Bill Bryson også plass til en hel masse historie – f.eks. om verdens første åpne hjertetransplantasjon i Cape Town utført av Dr. Christiaan Barnard i 1967 på Groote Schuur Hospital i den Sør-Afrikanske hovedstaden; et stort skritt for både medisinen og mennesket.

Jo, det er mye å lære for den enkelte i boken «Kroppen» – både av nære og litt mer distanserte ting. Og hele tiden handler det om noe vi kan se, kjenne og føle etter i oss selv. Det gjør Bill Brysons bok til spennende lesning.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Et personlig dokument fra kong Harald

Et personlig dokument fra kong Harald

«Kongen forteller» heter boken som kanskje ...

«Dette er London»

«Dette er London»

Under krigen 1940-45 i Norge var det en ...

Amerikabåt med egen biografi

Amerikabåt med egen biografi

Det må ha vært en helt spesiell ...

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Det er vanskelig å komme utenom at en ...

Jakten på bevisene

Jakten på bevisene

For mange mennesker er fagfeltet kriminalteknikk ...