Norske, kvinnelige krigsdeltakere frem i lyset

26.11.2020
Norske, kvinnelige krigsdeltakere frem i lyset
Mari Jonassen
Norske kvinner i krig 1939 - 1945

Denne boken skulle ha vært skrevet for lenge siden. Nå har Mari Jonassen gjort det. Med glans. «Norske kvinner i krig» er tittelen. Den forteller om kvinnenes innsats under annen verdenskrig; en innsats i det skjulte, men i så godt som alle sider av det enorme motstandsapparatet som ble bygget opp fra 9. april 1940 og gjennom hele krigen. Det er en innsats uten sidestykke i norsk historie. Mari Jonassen levendegjør det for oss.

Denne boken har på en måte ventet på å bli skrevet. Vi har nok fått bruddstykker både her og der, men denne boken tar for seg så godt som hele historien og forteller om navn og hendelser slik at så mange som mulig kommer med.

Vi har vært vant til at det først og fremst er menn som vant krigen. At kvinnene også var med har mange tatt som en selvfølge. For å bøte på dette og mye annet har Mari Jonassen skrevet denne vel 600 siders boken som ikke lar mange skjebner i skyggen. Og er det noen som ved en inkurie er glemt, bør deres navn og historie komme i et etterskrift.

Det ligger helt opplagt et meget godt stykke arbeid bak denne boken. Mari jonassen lar oss få møte den ene kvinneskikkelsen etter den andre – og hun gjør avstikkere både her og der. Til og med de kvinnene som satt i konsentrasjonsleiren Ravensbrück er nevnt og mange av deres historier som førte frem til arrestasjonen, er fortalt.

Gode registre om dem boken handler om er også inkludert. Det samme er ulike illustrasjoner – noe som er med på å gi de mange kvinnene et ansikt.

Den ene skjebnen etter den andre rulles opp, og Mari Jonassen lar oss gjennom en lett tilgjengelig tekst få innblikk i nye og andre sider ved historien om krigen i Norge som ikke er så godt kjent fra før. Dette er fortjenstfullt gjort og på høy tid.

«Norske kvinner i krig» kan best karakteriseres som et leksikon over de kvinnene som deltok fra norsk side i annen verdenskrig. De er i denne boken løftet fram og har fått en plass i historien. Sent, men godt – og ikke et øyeblikk for tidlig.

Denne boken vil etterkommerne av de mange kvinnene ha stor glede av å lese, men også mange andre som vil sette seg inn i sider av norsk krigsinnsats som hittil har vært i skyggen. Nå er mye kommet frem i lyset. Der trives det aller meste aller best.

Vel blåst med et flott bokprosjekt, Mari Jonassen!

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...