Kamala Harris det nye amerikanske kvinneidealet?

16.02.2021
Kamala Harris det nye amerikanske kvinneidealet?
Kamala Harris
Sannheten som forener oss-en amerikansk reise

Kanskje Kamala Harris – den nye amerikanske visepresidenten – har aura rundt seg, karisma i seg og oppdrift nok til å bli det nye amerikanske kvinneidealet? Hun har allerede vunnet 1. omgang – hun er Amerikas første kvinnelige visepresident. Hun er 56 år.

Som demokrat har Kamala Harris alle muligheter til å komme med noe nytt og noe annerledes som Amerika trenger etter fire turbulente og politisk og samfunnsmessig vanskelige år. Hun har alle muligheter nå som hun er nr. 2 i statsadministrasjonen med meget stor tillit hos president Joe Biden.

Nå foreligger Kamala Harris selvbiografi på norsk. Den har fått tittelen «Sannheten som forener oss – en amerikansk reise». Her forteller hun stort og smått om sitt liv, og det blir både for omstendelig, ja nesten ødeleggende å fortelle om innholdet i boken. Det skal leseren konsentrere seg om og fordøye. La bare så mye være sagt at hun er personlig, men ikke privat, og at hun gjerne forteller om både familien i både oppadstigende og nedadstigende linje – og at det gjøres med omsorg, ivaretakelse og kjærlighet.

Kampen for et trygt, sikkert og godt Amerika er en kamp som må føres hver eneste dag slik situasjonen har utviklet seg. Amerika opplever krisetider på så mange områder og mange ting er «gått skeis». Biden og hans administrasjon med en aldrende president og en frisk og frimodig visepresident – Harris – står i spissen for den jobben som nå skal gjøres. Det kommer til å bli både tungt og vanskelig, men ikke umulig for den som har pågangsmot nok, som kan samarbeide godt nok, som kjenner det politiske spillet og som har krefter til det. For at det vil koste er det ingen tvil om.

«Når jeg reiser rundt i landet vårt, ser jeg optimismen i øynene til femåringer og sjuåringer og tiåringer som føler det som noe meningsfullt å delta i kampen. – En bedre fremtid er mulig», skriver Harris. Og det er fremtiden fremfor noe annet det gjelder.

Kamala Harris er datter av innvandrere og vokste opp i Oakland i California. Tanken om sosial rettferdighet stod sterkt i hennes hjemtrakter, og dette har hun tatt med seg gjennom livet og inn i sitt politiske virke som distriktsadvokat i San Francisco, som justisminister i California og som senator. Hun karakteriseres som en «stemme for de stemmeløse». Det er en tung bør å bære, men en uhyre viktig jobb å aksle som det amerikanske folk i ettertid vil takke henne for.

Med sin egen erfaring har Kamala Harris utgitt denne boken ved inngangen til sine visepresidentperiode – kanskje fordi hun vil at folk flest skal bli bedre kjent med henne og vite hvor hun står. I så måte svarer den et stykke til forventningene.

Det er klokt å lese politiske biografier som dette. De hjelper oss til å forstå i møtet med den det handler om på fjernsyn og i avisspaltene. Har vi en bok å vise til eller «å binde opp» vår kunnskap i når vi diskuterer så fillene fyker rundt middagsbordet, ligger vi ett politisk hestehode foran. 

Forståelsen er nøkkelen til fremgang – også i amerikansk politikk om det kommer fra presidenten eller visepresidenten.

Så langt har Kamala Harris gitt verden et sympatisk inntrykk.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Anmeldelser

Elegant bok om hundelykke for hele familien

Elegant bok om hundelykke for hele famil...

Det er en meget god regel at man ikke skal ...

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer – selvmordets gåte savner fremdeles en løsning

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer ...

Noen mennesker velger å ta sitt eget ...

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise til Latin-Amerika

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise ...

I min ungdom hadde vi en diakon i ytterkanten ...

Med utsikt til Det osmanske riket

Med utsikt til Det osmanske riket

En høstdag for noen år siden kom ...

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Det er nesten ukjent at Sandefjord er den ...