Tysklands historie – i to bind

02.06.2021
Tysklands historie – i to bind
Bjørn Ditlef Nistad
Tysklands historie i 2 bind

Det er selvfølgelig ikke noe mindre enn en begivenhet at det foreligger to splitter nye bøker om Tysklands historie – bind 1 og 2 utgitt i hhv. 2020 og 2021. Bak de to monumentale bøkene står historikeren Bjørn Ditlef Nistad som har doktorgrad på russisk historie og som tidligere har skrevet bindsterke verk om sider og deler av moder Russland – utenrikspolitikk, idehistorie og Putin.

Nå handler det om Tyskland. Første bind tar for seg de eldste tider til Rikssamlingen i 1871, mens bind 2 handler om perioden fra Rikssamlingen til våre dager. I bind 2 er naturlig nok Tysklands mørkeste kapittel med 2. verdenskrig med fremveksten av nasjonalsosialismen inkludert og satt inn i en større sammenheng. Noe som skaper forståelse for de historiske hendelsene som førte til Europas ragnarok – «gudenes ende».

Bjørn Ditlef Nistad skriver for alminnelige mennesker, for mennesker som vil vite mer om historie og utvikling og som vil tilegne seg kunnskaper for å møte utviklingen i Europa. Tyskland er kanskje europas mektigste land med en økonomi, en industri og et folk som har lært seg å sette pris på sine verdier og elske dem. Men Tyskland er også motsetningenes land, og hva som vil skje etter at prestedatteren Angela Merkel trekker seg tilbake, er et åpent og ubesvart spørsmål. Det som imidlertid synes sikkert, er at Tyskland vil utvikle seg videre.

Etter annen verdenskrig i 1945 lå Tyskland med brukket rygg. På en bemerkelsesverdig måte ble landet bygget opp igjen takket være politikere som både ville og kunne – og som var dristige nok til å innrømme feil og overgrep som var begått. Dette ga en ny giv og fungerte som en renselsesprosess. En av lederskikkelsene i dette arbeidet var en ex-nordmann, Willy Brandt, mannen som på mange måter ledet Johann Wolfgang von Goethes og Friedrich Schillers land inn i den nye tid. Det skal krefter og et dypt politisk engasjement og samarbeid på tvers av alt for å få til dette.

«Bjørn Ditlef Nistad kjører på historieskrivningens Autobahn i første bind om Tysklands historie», skrev en avis da bind 1 forelå i fjor. I bind 2 virker det som om han holder både fartsgrensen og kursen. Ethvert menneske som vil sette seg inn i og vite mer om Tysklands historie, vil ha stor glede av disse to bøkene.

Tyskland vil fortsette å vokse i årene som kommer. Europa vil bli styrket. Mørker skygger fra Polen og Ungarn bør finne sin oppklarning. Lærdommen fra annen verdenskrig bør straks gjennomsyre den negative utviklingen, og hvis EU skal ha noen hensikt, bør Brüssel være veileder. Tyskland kan være med på å vise vei – de historiske røttene Nistad skriver om kan være støtteapparatet.

Det er vår felles fremtid – fortsatt – det handler om.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Skriv bedre engelsk – skriv!

Skriv bedre engelsk – skriv!

På 123 sider – en, to, tre – morsomt ...

Løgn på løgn på løgn på løgn

Løgn på løgn på løgn på løgn

Det er nesten fristende å åpne ...

Spennende, levende og interessant om Jugoslavia

Spennende, levende og interessant om Jug...

Boken «Jugoland» virker som en innsiktsfull ...

Legenden om St. Hallvard

Legenden om St. Hallvard

I Norge har vi beskjedne ti helgener, nemlig ...

Konge i krig og fred

Konge i krig og fred

Det andre bindet av Tore Rems gigantiske ...