Med Sigrid Undset tilbake til fremtiden

30.07.2021
Med Sigrid Undset tilbake til fremtiden
Aschehoug
Tilbake til fremtiden

Første opplag av Sigrid Undsets bok «Tilbake til fremtiden» kom på markedet først i New York i 1942, og på norsk i 1949. Da var tittelen på alle lepper, men så ble boken så godt som glemt. Nå – i 2021 – foreligger den på nytt.

«Tilbake til fremtiden» er ikke en typisk Sigrid Undset-bok. Den handler om perioden fra krigsutbruddet 9. april 1940 og hva som skjedde med henne i de turbulente månedene frem til hun reiste – flyktet – via Sverige, Russland og Japan til Amerika der hun endelig slo seg ned på et hotell i Brooklyn. Hun var jo ingen hvem som helst med en Nobelpris i litteratur fra 1928 og kanskje den største forfatteren Norge noen gang har fostret.

Denne meget godt skrevne boken fremstår som en slags reiseskildring, som en dokumentarbok, hvor Sigrid Undset viser at hun behersker flere stiler og arter innen det trykte ord. De nesten 300 sidene er som en reportasje fra hennes flukt over «land og sjø», og det som slår leseren, er en detaljrikdom både når det gjelder navn og hendelser. Dette gjør «Tilbake til fremtiden» til en historiebok som vil ha interesse for den som er opptatt av krig, flukt, det å skape seg et nytt liv og – Sigrid Undset.

Boken ble til i urolige dager på Hotel Margaret i Brooklyn. Etter å ha bodd på et luksushotell på Manhattan noen dager flytter Sigrid Undset «ut til» Brooklyn hvor hun fant seg et hjem og fikk nye venner; særlig blant sjøfolk og andre som var involvert i krigen – og hvem var ikke det ... Hun trykket artikler i den norsk-amerikanske avisen Nordisk Tidende hvor Carl Søyland var sjefredaktør, og hun deltok aktivt som en slags informasjonsoffiser om Norge på sine reiser i Amerika. Det handlet selvfølgelig om å fortelle; noe som var en viktig del av holdningskampen for å holde motet oppe både blant nordmenn og amerikanere flest. Alle var spente – og urolige – for krigen, og mange hadde en sønn, en datter eller en slektning som på en eller annen måte deltok i kampene.

Sigrid Undset hadde også sitt å stri med. En nobelprisvinner er ikke fritatt for noen verdens ting, og til tider fikk hun smake mer enn godt er av krigens uhyggeligheter.

Alle ventet på brev fra Norge; Sigrid Undset som alle andre, og ofte tok det tid, for postgangen var usikker – og noe ble sensurert. Men brev kom frem til mottakeren på Hotel Margaret, og brevene ble lest igjen og igjen og ble til historier. Noen av dem kan vi lese i «Tilbake til fremtiden».

Boken «Tilbake til fremtiden» er også en slags kulturhistorie. Dette får vi ta del i fordi Sigrid Undset er så observant og forteller så godt.

Det var langt mellom Lillehammer, Oslo og New York under annen verdenskrig. Sigrid Undset bygger en slags bru og tar oss med gjennom opplevelsene.

Det er flott at denne boken kom i et nytt opplag i 2021.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Ny bok om Kompani Linge trekker frem ukjente helter

Ny bok om Kompani Linge trekker frem ukjente ...

Det er – holdt jeg på å si – nær ...

Gunvor Hofmos prosatekster mellom to permer

Gunvor Hofmos prosatekster mellom to per...

Det er noen bøker det er lettere å ...

Katti Anker Møller – skapes det slike kvinner i dag?

Katti Anker Møller – skapes det slike kvinner ...

Endelig foreligger det en ny bok om Katti ...

Filosofering om det å bli gammel

Filosofering om det å bli gammel

Ingrid Strümke heter en voksen dame ...

«Kan jeg, kan du…»

«Kan jeg, kan du…»

Ganske morsomt ... Stortingsrepresentant ...