Med Sigrid Undset tilbake til fremtiden

30.07.2021
Med Sigrid Undset tilbake til fremtiden
Aschehoug
Tilbake til fremtiden

Første opplag av Sigrid Undsets bok «Tilbake til fremtiden» kom på markedet først i New York i 1942, og på norsk i 1949. Da var tittelen på alle lepper, men så ble boken så godt som glemt. Nå – i 2021 – foreligger den på nytt.

«Tilbake til fremtiden» er ikke en typisk Sigrid Undset-bok. Den handler om perioden fra krigsutbruddet 9. april 1940 og hva som skjedde med henne i de turbulente månedene frem til hun reiste – flyktet – via Sverige, Russland og Japan til Amerika der hun endelig slo seg ned på et hotell i Brooklyn. Hun var jo ingen hvem som helst med en Nobelpris i litteratur fra 1928 og kanskje den største forfatteren Norge noen gang har fostret.

Denne meget godt skrevne boken fremstår som en slags reiseskildring, som en dokumentarbok, hvor Sigrid Undset viser at hun behersker flere stiler og arter innen det trykte ord. De nesten 300 sidene er som en reportasje fra hennes flukt over «land og sjø», og det som slår leseren, er en detaljrikdom både når det gjelder navn og hendelser. Dette gjør «Tilbake til fremtiden» til en historiebok som vil ha interesse for den som er opptatt av krig, flukt, det å skape seg et nytt liv og – Sigrid Undset.

Boken ble til i urolige dager på Hotel Margaret i Brooklyn. Etter å ha bodd på et luksushotell på Manhattan noen dager flytter Sigrid Undset «ut til» Brooklyn hvor hun fant seg et hjem og fikk nye venner; særlig blant sjøfolk og andre som var involvert i krigen – og hvem var ikke det ... Hun trykket artikler i den norsk-amerikanske avisen Nordisk Tidende hvor Carl Søyland var sjefredaktør, og hun deltok aktivt som en slags informasjonsoffiser om Norge på sine reiser i Amerika. Det handlet selvfølgelig om å fortelle; noe som var en viktig del av holdningskampen for å holde motet oppe både blant nordmenn og amerikanere flest. Alle var spente – og urolige – for krigen, og mange hadde en sønn, en datter eller en slektning som på en eller annen måte deltok i kampene.

Sigrid Undset hadde også sitt å stri med. En nobelprisvinner er ikke fritatt for noen verdens ting, og til tider fikk hun smake mer enn godt er av krigens uhyggeligheter.

Alle ventet på brev fra Norge; Sigrid Undset som alle andre, og ofte tok det tid, for postgangen var usikker – og noe ble sensurert. Men brev kom frem til mottakeren på Hotel Margaret, og brevene ble lest igjen og igjen og ble til historier. Noen av dem kan vi lese i «Tilbake til fremtiden».

Boken «Tilbake til fremtiden» er også en slags kulturhistorie. Dette får vi ta del i fordi Sigrid Undset er så observant og forteller så godt.

Det var langt mellom Lillehammer, Oslo og New York under annen verdenskrig. Sigrid Undset bygger en slags bru og tar oss med gjennom opplevelsene.

Det er flott at denne boken kom i et nytt opplag i 2021.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...