Løgn på løgn på løgn på løgn

15.10.2021
Løgn på løgn på løgn på løgn
Ida Marie Hansen
Jeg var gift med en løgner

Det er nesten fristende å åpne denne bokanmeldelsen med en diktstrofe av Rolf Jacobsen som et sted sier: «Kjente jeg deg egentlig?» Det er i hvert fall det spørsmålet som slår meg når jeg leser Ida Marie Hansens rystende dokument som nå foreligger i bokform med tittelen «Jeg var gift med en bedrager». Boken handler om brokker av redaktør Geir Malthe-Sørenssens liv og deler av hans samliv med Ida Marie Hansen.

Side for side ruller forfatteren opp løgner levert og prestert av Malthe-Sørenssen. Han løy nær sagt om alt mellom himmel og jord. Til å begynne med trodde selvsagt Ida Marie at det var slik det skulle være uten å stille spørsmål, men da hun fikk en telefon fra politiet i Sandvika om at Malthe-Sørenssen var pågrepet for å ha solgt dokumenter – altså korrupsjon – ble hun for alvor mistenksom.

Det er lett å si at de røde lysene skulle ha blinket i samlivet tidligere, men det gjorde de altså ikke. I alle fall ikke sterkt nok...og dessuten, om sin ektefelle, fortrolige og intime partner, vil man helst tro det beste. I hvert fall inntil det motsatte er bevist.

Malthe-Sørenssen gikk avansert ut med sine løgner. Personlig var det selvfølgelig verst da han fortalte sin kone at han hadde fått en hjernetumor – og etter en stund en tvillingtumor. Forfatteren lar oss følge de to gjennom dette. Gjennom usikkerhet og fortvilelse, gjennom snørr og tårer – og så viser det hele seg til slutt å bare være løgn. «Hvor godt kjente jeg deg egentlig?»

I offentligheten løy den samme Malthe-Sørenssen i boken «Forfalskningen» om en rekke uregelmessigheter knyttet til bl.a. Arne Treholts etterhvert så omtalte koffert og en tapebit – og pengebeviset – som svært mange vil huske fra media. Malthe-Sørenssen laget stor scene, innkalte til pressekonferanse, fikk en enorm mediadekning – og så viste det hele seg bare å være løgn.

Han iverksatte også et stort apparat med påstander om at advokat Harald Stabells kontorer ble avlyttet. Bak en bokhylle fant han spor etter ting som kunne tyde på at det hadde foregått uregelmessigheter. Alt dette viste seg å også bare være løgn og bedrag fra Malthe-Sørenssens side.

Alt dette og mye, mye mer forteller Ida Marie Hansen om i sin enkle og lettleste bok med korte kapitler skrevet «to the point» som forklarer både noe av bakgrunnen og om hendelsene. Det gjør det enklere å følge med på lasset gjennom løgnene. Det er nesten ikke til å tro mange ganger – og det er det da heller ikke.

Malthe-Sørenssen ble dømt til slutt. Men det åpne spørsmålet er likevel om det nytter å dømme en løgner? Vil han slutte å lyve etter å ha sonet? Neppe.

Etter å ha lest denne boken, synes jeg det er grunn til å stille spørsmålet om mannen det egentlig handler om egentlig er lystløgner? Om han søker oppmerksomhet lik hysterikerens. Det er ikke lett å svare på, men Ida Marie Hansen skal ha takk for at hun har gjort dette stoffet tilgjengelig til skrekk og advarsel for andre som blir utsatt for «masse penger og lettvinte løsninger».

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...