Gode råd om talens kunst

09.11.2021
Gode råd om talens kunst
Bård Norheim og Joar Haga
Kunsten å tale til nordmenn

Det er ikke slik å forstå at de fleste av oss – knapt noen – skal bli stortalere. Men før eller siden kommer mange opp i den situasjonen at de trenger å holde en tale. Det kan være ved ekteskapsinngåelse, ved konfirmasjon, ved jubileer, i begravelser eller i organisasjons- og foreningslivet. Da er det klokt å ha «lest seg opp» som vi gjerne sier på talen og talens kunst. Noen få regler er det godt å kunne.

Boken «Kunsten å tale til nordmenn» av Bård Norheim og Joar Haga føyer seg godt inn i rekken av norske bøker om talekunst som opp gjennom årene er utgitt på norsk. Dette er en av de bedre.

Innledningsvis beskrives talekunstens grunnlag, retorikken. Den er opprinnelig tenkt som et middel for å overbevise. Vi kommer neppe i den posisjon at vi skal overbevise så mange, enskjønt noen av oss er kanskje politiske talere. De kan også ha stor nytte av denne boken.

De fleste av oss trenger å få råd og veiledning om hvordan vi skal fremføre det vi har på hjertet. Verre er det ikke, men det kan være vanskelig nok for mange.

Først og fremst handler det om å ha noe å si. Deretter å få sagt det. Deretter å sette seg igjen. Den som ikke har noe å si, bør ikke si det.

Boken igjennom gir de to forfatterne råd, vink og veiledning i ulike typer taler – åpningstalen, bordtalen, trøstetalen, avskjedstalen og festtalen. Alle taler som krever en ting før du går i gang med å snakke: forberedelser.

Jeg tror det var skuespilleren Rolv Wesenlund som sa: «Jeg improviserer best når jeg er godt forberedt». Det er noe i det – å tenke igjennom det man skal si før man sier det. Da står talen seg bedre.

Enskjønt – spontane taler kan også være gode fordi de som regel kommer hundre prosent fra hjertet. Men du og jeg bør vite hva vi sier før vi sier det. Å skade noen i en tale er dumt, nesten utilgivelig.

Å bruke humor i en tale er klokt. Da blir du både lagt merke til og husket. Selv har jeg et par, tre historier jeg alternerer mellom å fortelle. Men også her føler jeg meg frem hos mitt publikum. Det er ikke alltid taler med humor gjør suksess – kanskje spesielt ikke i begravelser.

Noe av det aller viktigste ved å holde tale er å holde hodet kaldt. Bruk gjerne manus. Se opp fra det og på ditt publikum og trett ikke ut tilhørerne. De første 30 sekundene er viktigst. Dessuten: en god tale bør ha et sluttpoeng og bør ikke var lenger enn 5 til 7 minutter.

«Kunsten å tale til nordmenn» gir mange råd og tips underveis i taleprosessen. De er det klokt å ta med seg.

Det gjelder å finne rette ord til rett tid.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Det er noe med kulturen. Den er vi helt avhengige ...

T-banen som utvidet byen

T-banen som utvidet byen

T-banen i Norge er et Oslofenomen, mens Bybanen ...

Historien om «Stay Behind»

Historien om «Stay Behind»

Få historier i Norge er så hemmelig ...

Tømmermannen fra Krakow

Tømmermannen fra Krakow

Noen gang finner en leser det som gjerne ...