På innsiden av kofferten

11.11.2021
På innsiden av kofferten
Morten Wetland
Koffertbæreren

Jeg kjenner ikke Morten Wetland som på Wikipedia skilter med en smørbrødliste lik menyen på Ritz i New Tork over stillinger i det offentlige; fra han begynte i Utenriksdepartementet (UD) i 1976 til han var Norges FN-ambassadør fra 2008 til 2012 og etter det gikk inn i et privat kommunikasjonsbyrå som partner og seniorrådgiver.

Mellom 1972 og 2012 innehadde han viktige stillinger og posisjoner både i UD og ved Statsministerens kontor og, kanskje ikke minst, som kampanjeleder for at Gro Harlem Brundtland ble valgt som generaldirektør i Verdens Helseorganisasjon. Ambassadør i Tyskland har han også vært. Og han var med i granskningskommisjonen etter tsunamien i 2004.

Nå har han skrevet bok. «Koffertbæreren» heter den. I tittelen ligger det kanskje at han alltid har gått to skritt bak, men i boken kan man lett få inntrykk av at han også har gått tre skritt foran. Det ene er sikkert like greit som det andre, når jobben uansett er å ligge «langt fremme i skotuppa». Diplomatiet har en særdeles viktig jobb å gjøre.

«Koffertbæreren» er ikke Moten Wetlands selvbiografi, men han forteller mye og mangt om hva han har vært med på gjennom et spennende liv i Statens tjeneste. Først og fremst handler det naturlig nok om ulike posisjoner i UD, men også om andre forhold – og i mange land. Om det ikke er en direkte spennende bok, så gir den et interessant innblikk «på innsiden av kofferten». Wetland tar oss med bak de mange hendelsene og skriver ofte rett ut ved navns nevnelse hvem som sa og gjorde hva. Hva som var pinlig og hva som ble godt mottatt. Det er friskt gjort.

Morten Wetland formidler også noe av maktkampen i UD der det handler om å få nye og bedre stillinger og posisjoner. I en passus blir han så direkte at jeg sperrer øynene opp og leser avsnittene tre ganger og tenker: «Jeg håper du har dekning for dette. Særlig for personkarakteristikkene.» Å mene noe om andre menneskers psykiske tilstand skal man være forsiktig med. Det hører i så fall til i UDs mange korridorer og på mørke kontorer i Victoria Terrasse. Men at det likevel er interessant å lese, er det ingen tvil om. Det er på en måte «maktens irrganger».

Et helt kapittel vier han tsunamien. Her får leseren innblikk i hva som skjedde i det som kunne ha blitt en salig røre av UD-personell, politifolk på høyt og lavt plan og kriminalteknikere. At tsunamien var vanskelig, er det ingen tvil om. Å håndtere den – fordi det handlet om tap av mange menneskeliv – er en nesten umulig oppgave. Her var det imidlertid bare en ting som gjaldt, samarbeid på tvers. Etter at de ulike aktørene fikk ristet seg sammen i varmen, ble det noenlunde skikk på det. Morten Wetland var med på å granske det hele og forteller ganske rett ut om pinlige episoder.

Denne boken forteller også en del om diplomatisk prosedyre, om hvordan man f.eks. arbeidet med taler på Statsministerens kontor og noe om hvordan de mange sakene finner sin løsning. På den måten gir forfatteren et unikt innblikk i noe som hittil har vært ukjent for mange.

Morten Wetland skriver et levende og lett språk. Jeg er fristet til å både tenke og spørre: «Er en god journalist gått glipp i han?» Men heldigvis, han ble diplomat i arbeid for Norges beste. Tankestreker, komma og punktum har han fått satt rundt i verden likevel.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Anmeldelser

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer – selvmordets gåte savner fremdeles en løsning

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer ...

Noen mennesker velger å ta sitt eget ...

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise til Latin-Amerika

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise ...

I min ungdom hadde vi en diakon i ytterkanten ...

Med utsikt til Det osmanske riket

Med utsikt til Det osmanske riket

En høstdag for noen år siden kom ...

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Det er nesten ukjent at Sandefjord er den ...

Mye god kjærlighet i maten

Mye god kjærlighet i maten

Dette med maten er en ting man egentlig ikke ...