Israel – det evig fordømte landet

02.03.2022
Israel – det evig fordømte landet
Marte Heian-Engdal og Jørgen Jensehaugen
Israel-Historie, politikk og samfunn og Israel-Palestina-konflikten

Det ofte evig fordømte landet Israel – som ble skapt i mai 1948 – kunne ha hatt et helt annet navn. Sion, Siona, Judea, Ivriya og Herzliya er noen, men det ble Israel – lett å si og lett å uttale på mange språk.

Det ofte evig fordømte landet Israel – som ble skapt i mai 1948 – kunne ha hatt et helt annet navn. Sion, Siona, Judea, Ivriya og Herzliya er noen, men det ble Israel – lett å si og lett å uttale på mange språk

Det var Theodor Herzl som i boken «Jødestaten» la noe av grunnlaget for opprettelsen av Israel. I boken argumenterte han for at jødene var et eget folk - en egen nasjon. Da staten Israel ble grunnlagt, ble David Ben Gurion landets første statsminister. Han var født i Płońsk i Polen og kom til Palestina 1906. Det var David Ben-Gurion som leste uavhengighetserklæringen, der det het at det skulle opprettes en «jødisk stat i Eretz Israel med navnet staten Israel». Ben Gurion ble også forsvarsminister i det nye landet.

Israels historie kan man med hånden på hjertet si at har vært både lang, broket og full av motsetninger lenge før landet ble et land i Midtøsten; ett av de minste. Få land har opplevd så mye krig som Israel, og det er faktisk talt vanskelig å si om det noen gang vil bli endelig fred i landet ved østkysten av Middelhavet.

Det er kommet to bøker som ikke bør gå Israelinteresserte forbi. Den ene heter «Israel - historie, politikk og samfunn» (2018) og er skrevet av Marte Heian-Engdal. Den andre heter «Israel-Palestina-konflikten» (2022) og er ført i pennen av Jørgen Jensehaugen. Ifølge omslaget er den å se på som en introduksjon til konflikten.

Boken til Heian-Engdal er en lett bok å lese med klare kapitler og svært nyttig informasjon for den som ikke har all verdens bakgrunn for å forstå de dypere og langsgående konfliktene Israel har vært blandet inn i - frivillig og ufrivillig hadde jeg nær sagt. Hun har et lett og tilgjengelig språk, og etter å ha bodd flere år i Jerusalem har hun en meget god plattform å stå på i det hun formidler. Heian-Engdal er en aktør i den akademisk verden med en seniorrådgiverstilling ved Senter for internasjonal konfliktløsning i Oslo –  NOREF.

Jørgen Jensehaugens bok har en mer akademisk tilnærming som nok krever en del bakgrunnskunnskaper for å forstå på en god måte innholdet i den meget velskrevne og profesjonelle teksten. Men om boken er en introduksjon, er jeg litt usikker på. Her er struktur og orden i opplysningene; det han skriver er velfundert og skikkelig – mer kanskje for viderekomne.

Begge bøkene er – når det er sagt – meget lesverdige og anbefales. Kanskje Heian-Engdals bok bør leses først. Den har «nybegynnere» størst nytte av.

Å lese om Israel og sette seg inn i historien og konfliktene i og rundt Midtøsten, er en fornuftig øvelse for den som vil lære og vite mer om dette evig fordømte landet. Det er en usigelig spennende historie.

Kunnskap er makt.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Det er noe med kulturen. Den er vi helt avhengige ...

T-banen som utvidet byen

T-banen som utvidet byen

T-banen i Norge er et Oslofenomen, mens Bybanen ...

Historien om «Stay Behind»

Historien om «Stay Behind»

Få historier i Norge er så hemmelig ...

Tømmermannen fra Krakow

Tømmermannen fra Krakow

Noen gang finner en leser det som gjerne ...

«Fordømmelse i et rom som skal være Guds hus»

«Fordømmelse i et rom som skal være Guds ...

Hva er det viktigste budskapet i Anne-Britt ...