Førerkort og førerrett – en brilliant utdypning

02.09.2022
Førerkort og førerrett – en brilliant utdypning
Bjørn Edvard Engstrøm
Tap av retten til å kjøre bil

Å ha førerkort for bil og andre kjøretøyer er dypest sett en tillitserklæring fra samfunnet. Bestemmende «makter og myndigheter» har ved å utstede et førerkort til deg og meg – selv om vi har gjennomgått dyre kjøreskoletimer, kjøreopplæring og prøver – vist oss tilliten verdig slik at vi kan ferdes på fire eller færre hjul i trafikken. I tillegg til at det er en tillitserklæring, er det også et ansvar.

Det er få ting som ligger bilførere – uansett hvilket land man kommer fra – så «nært og kjært» som førerkortet. Det er noe «alle» vil ha – og som de fleste kan gjøre seg bruk av for å komme seg frem her i verden.

Det de færreste tenker på og er godt nok klar over er at førerkort og førerrett er to ulike ting, men på sett og vis svært avhengig av hverandre. Om det ikke direkte er et minefelt, kan det være vanskelig å forstå før man står midt oppe i det og «tusen og ett er ute». Loven. Førerrett er den rettighet man har til å føre motorvogn når gitte krav i lov- og forskriftsverket er oppfylt, mens førerkort som en hovedregel er beviset for at man har denne rettigheten.

I et forsøk på å forstå noe av dette er det nå for første gang i Norge utgitt en samlet fremstilling av det regelverket som regulerer førerretten, dvs. tap av retten til å kjøre bil - eller «å miste lappen». «Tap av retten til å kjøre bil» heter boken, ført i pennen av Bjørn Edvard Engstrøm som er jurist og som har arbeidet med ulike typer trafikkspørsmål i flere år både i det offentlige og privat. Og han har vært dommer.

Boken er omfattende og inneholder svært mye nyttig stoff både for kommende førere, førere og alle som på en eller annen måte har med denne problematikken å gjøre – f.eks. kjøreskoler, trafikkopplæringsinstitutter, politi og andre interesserte. Det handler uansett om kunnskaper, om nyttige ting å kunne når det gjelder.

Foruten regelverket og praksis knyttet til tap av førerett, er boken utvidet til generelt a° gjelde reglene om tilbakekall av førerrett, beslag av førerkort, tilbakekall av kjøreseddel, kompetansebevis og yrkes- sja°førbevis, bruksforbud (avskilting av motorvogn), tilbakeholdsrett i og forvaring av motorvogn og strafferettslig inndragning av motorvogn.

Bjørn Edvard Engstrøm skriver om og utdyper et regelverk som brukes i hverdagen, og som har stor praktisk betydning for den det angår. Det handler ikke bare om reglene om tap av førerrett som en følge av ruskjøring og andre trafikklovbrudd, men også° om tilbakekall av førerett som følge av svikt i psykisk eller fysisk helse m.m. Som følge av en aldrende befolkning er problemstillinger knyttet til helsesvikt og førerrett blitt et viktig tema. Alzheimer og kognitiv svikt, MS og Parkinson er stikkord i så måte, og viktige elementer i totalvurderingen når det gjelder førerkort og førerrett. Her spiller legeattester o.a. også en vesentlig rolle.

Det er mye i denne boken de fleste bilførere vil ha både glede og nytte av å vite om. Og kjører man bil er det her som på de aller andre fleste områder i livet bedre å være «føre var». «Tap av retten til å kjøre bil» gir en brilliant utdypning. Kunnskap er alltid lett å bære.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...