Komikeren som ble president

11.10.2022
Komikeren som ble president
Steven Derix og Marina Shelkunova
Zelenskyj-presidenten og hans land

Russiske Vladimir Putin håper på en kald vinter. Med mennesker som Volodymyr Zelenskyj ved spakene i Ukraina er det nesten umulig. Fremfor alt har han et varmt hjerte for sitt land og sitt folk, og selv om krigen raser står han fjellstøtt med Ukrainas innbyggere i både tykt og tynt.

Til tross for mange oppfordringer om å legge våpnene ned og bli spist opp av Russland, forholder Zelenskyj seg rolig og samler folket til fornyet innsats igjen og igjen. Det er ikke vanskelig å forstå at det også er kraft og mot i den enkelte ukrainer.

Nå foreligger boken som er en gjennomgang av hva som bl.a. førte til at han ble president og mye om krigen med Russland; noe av det mest tragiske i verden siden angrepet 24. februar 2022. Forfatter er Steven Derix som har skrevet sammen med Marina Shelkunova; to faktajournalister som har satt sammen en interessant bok full av kunnskaper om både Russland, Putin, Volodymyr Zelenskyj og Ukraina i et forsøk på å forstå og forklare.

Men først og fremst handler boken om Volodymyr Zelenskyj. Han er utdannet jurist og er tidligere skuespiller og komiker. Han ble 21. april 2019 valgt som Ukrainas president for partiet Folkets tjener og innsatt 20. mai 2019. Han kommer fra en russisktalende jødisk familie. Bestefaren var offiser i den røde armé under andre verdenskrig. Hans far var professor i kybernetikk. Før han slo gjennom som skuespiller fullførte han en juridisk utdanning ved Kyiv nasjonale universitet for handel og økonomi.

Zelenskyj fikk ikke regjere i mange dager før det smalt og krigen var et kjedelig faktum. Boken er et forsøk på å skrive en biografi, men det spørs om det er for tidlig av hensyn til den videre utvikling. Konflikten mellom Russland og Ukraina lar seg neppe stoppe med det første, selv om sterke krefter mange steder er i gang for å få en slutt på krigsmaskineriet. Den første uken av krigen overlevde Zelenskyj ikke mindre enn tre drapsforsøk.

Zelenskyj har fått stor oppmerksomhet som Ukrainas leder under den russiske invasjonen. Han sammenlignes med Winston Churchill og Haakon VII. Han er beskrevet som en nasjonalhelt. Magasinet Time inkluderte ham på sin liste over «verdens mest innflytelsesrike mennesker» i 2022.

Boken er en fremstilling av den 44 år gamle presidenten frem til i dag, og tegner et sympatisk og aktivt bilde av den unge politikeren. ­­- «Se for deg landet slik du gjerne vil se det», heter det i en klisjepreget ukrainsk sang. Og nettopp det er noe av drivkraften til det ukrainske folkets ønske om fred.

Verken Russland eller Ukraina er tjent med et stadig nedfall av «bomber og granater» - og broer som brenner i natten.

Den polske frihetsbevegelsen «Solidaritet» hadde et motto: «Vinteren er deres, men våren er vår». Det spør om vi skal tenke slik. Da kan Putin bare tenke på den kalde vinteren så mye han vil og håpe på at maskineriet vil stoppe opp. Men det kommer et nytt år og en ny vår. Da vil Ukraina fortsatt leve.

Det kan ikke være uten grunn at deres nasjonalblomst er solsikken.     

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Spennende og informativt om Islam

Spennende og informativt om Islam

Det synes fremdeles å være uklart ...

Gråten tar meg ...

Gråten tar meg ...

Det er ingen tvil om at det er en prestasjon ...

Trondheim Torv – en studie

Trondheim Torv – en studie

Det er sagt at det store torvet i Krakow ...

Kjærlighetens brukermanual...?

Kjærlighetens brukermanual...?

Lar det seg gjøre å skrive en brukermanual ...

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...