Hva gamle ting kan fortelle

31.10.2022
Hva gamle ting kan fortelle
Axel Christophersen og Åge Hojem
Tingenes tale

Er gamle ting bare gamle ting? Svaret er både ja og nei. Mange gamle ting er det ingen grunn til å ta vare på, men andre gamle ting forteller en historie og gir oss verdifulle kunnskaper om fortiden. Det kalles «kultur» og angår oss alle enten vi bor her eller der. De aller fleste av oss tenker ikke på det, men slik er det – fortiden forteller og trekker tråder frem til nåtiden.

En nylig utkommet bok av Axel Christophersen med bilder av Åge Hojem med tittelen «Tingenes tale» tar for seg noe av dette og retter søkelyset med ting som er funnet på ulike adresser i Trondheim. Konseptet er originalt og griper dypt inn i byens historie – og sannheten er at bare den som tar seg tid til å sette seg inn i den, forstår den. Det er det som gjør denne typen arkeologi spennende.

Hele 25 ulike ting presenteres i denne boken med klare, fine fotografier og med ledsagende tekst som setter funnet inn i en større kontekst. Det gir mening til funnet – og ikke minst til den historien det settes inn i.

Forfatterne skriver at mange av tingene er funnet i «Trondheims undergrunn», mens andre ting er funnet etter mer planmessige arkeologiske utgravninger. Uansett er det verdifulle gjenstander som bokstavelig talt legges på bordet som er med på å skape en større forståelse av det samfunnet vi lever i  våre dager – 2022 og fremover. Tingene forteller rett og slett en historie, og det er denne historien forfatterne bringer videre.

Et eksempel fra Polen – Auschwitz: en ung skoleelev fant en avbrukket gaffel i bakken. Han tok denne med til en av guidene som lot det statlige museet analysere den. Museumsteknikerne gikk i gang med sine undersøkelser og fant ut både hvilket land gaffelen kom fra, hvilket år den var produsert, hvilket jordsmonn den hadde ligget i osv. Og hadde de gått videre, kunne de kanskje ha funnet både DNA og andre ting dersom det hadde vært intakt. Dette åpner mulighetene til å forstå både mye og mer, og er dypest sett et spennende arbeid: Å fortelle nåtiden om fortiden.

(I en parentes skal det nevnes at det å finne ting i bakken i konsentrasjonsleirene som er å se på som gravplasser – og ta det med seg – er straffbart, og anbefales ingen å gjøre. Det kan komme til å koste mer enn det smaker.)

Boken «Tingenes tale» er laget i et format som gjør at den passer på et kaffe- eller salongbord, og kan ligge fremme til beskuelse og kunnskap for den som begynner å bla. Her er det mye spennende å hente.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Folket det vil fare – migrasjonens historie

Folket det vil fare – migrasjonens histo...

Migrasjon er flytting fra et område ...

Ingen svar om Knut Rød

Ingen svar om Knut Rød

Den nesten evige diskusjonen i norsk krigshistorie ...

Tyskland på en weekend

Tyskland på en weekend

Det er ikke noe annet enn en god prestasjon ...

Spennende og informativt om Islam

Spennende og informativt om Islam

Det synes fremdeles å være uklart ...

Gråten tar meg ...

Gråten tar meg ...

Det er ingen tvil om at det er en prestasjon ...