Hva gamle ting kan fortelle

31.10.2022
Hva gamle ting kan fortelle
Axel Christophersen og Åge Hojem
Tingenes tale

Er gamle ting bare gamle ting? Svaret er både ja og nei. Mange gamle ting er det ingen grunn til å ta vare på, men andre gamle ting forteller en historie og gir oss verdifulle kunnskaper om fortiden. Det kalles «kultur» og angår oss alle enten vi bor her eller der. De aller fleste av oss tenker ikke på det, men slik er det – fortiden forteller og trekker tråder frem til nåtiden.

En nylig utkommet bok av Axel Christophersen med bilder av Åge Hojem med tittelen «Tingenes tale» tar for seg noe av dette og retter søkelyset med ting som er funnet på ulike adresser i Trondheim. Konseptet er originalt og griper dypt inn i byens historie – og sannheten er at bare den som tar seg tid til å sette seg inn i den, forstår den. Det er det som gjør denne typen arkeologi spennende.

Hele 25 ulike ting presenteres i denne boken med klare, fine fotografier og med ledsagende tekst som setter funnet inn i en større kontekst. Det gir mening til funnet – og ikke minst til den historien det settes inn i.

Forfatterne skriver at mange av tingene er funnet i «Trondheims undergrunn», mens andre ting er funnet etter mer planmessige arkeologiske utgravninger. Uansett er det verdifulle gjenstander som bokstavelig talt legges på bordet som er med på å skape en større forståelse av det samfunnet vi lever i  våre dager – 2022 og fremover. Tingene forteller rett og slett en historie, og det er denne historien forfatterne bringer videre.

Et eksempel fra Polen – Auschwitz: en ung skoleelev fant en avbrukket gaffel i bakken. Han tok denne med til en av guidene som lot det statlige museet analysere den. Museumsteknikerne gikk i gang med sine undersøkelser og fant ut både hvilket land gaffelen kom fra, hvilket år den var produsert, hvilket jordsmonn den hadde ligget i osv. Og hadde de gått videre, kunne de kanskje ha funnet både DNA og andre ting dersom det hadde vært intakt. Dette åpner mulighetene til å forstå både mye og mer, og er dypest sett et spennende arbeid: Å fortelle nåtiden om fortiden.

(I en parentes skal det nevnes at det å finne ting i bakken i konsentrasjonsleirene som er å se på som gravplasser – og ta det med seg – er straffbart, og anbefales ingen å gjøre. Det kan komme til å koste mer enn det smaker.)

Boken «Tingenes tale» er laget i et format som gjør at den passer på et kaffe- eller salongbord, og kan ligge fremme til beskuelse og kunnskap for den som begynner å bla. Her er det mye spennende å hente.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...