Bli med Tomm Kristiansen på den siste reisen til Afrika mellom to permer

15.11.2022
Bli med Tomm Kristiansen på den  siste reisen til Afrika mellom to permer
Tomm Kristiansen
Afrika på 200 sider

Tomm Kristiansens siste bok hadde knapt kommet inn døren fra trykkeriet i Latvia til forlaget i Oslo – og luktet sterkt av trykksverte, da den landet i min postkasse – og forfatteren ble meldt død.

Den kjente NRK-journalisten og forfatteren med Afrika som spesialområde hadde satt sitt siste punktum og gått over i evigheten. Et øyeblikk stod det norske folk stille i takknemlighet over en stor formidler som de siste 15-20 årene har forsynt oss med stoff fra Afrika generelt og Sør-Afrika spesielt vi ellers hadde gått glipp av. Tomm Kristiansen hadde journalistens to fremste nådegaver – nysgjerrighet og frimodighet. 

«Afrika på 200 sider» heter den siste boken Tomm rakk å skrive. Den er breddfull av spenning om det veldige kontinentet og handler både om mennesker, dyr og politikk. Man kommer ikke utenom Afrika uten å fortelle en god del om politikk. Den er alle steder og er alltid nærværende. Tomm formidler det på en utmerket måte.

Det er selvfølgelig umulig å skrive «alt» om Afrika på 200 sider, men Tomm sveiper over mye og lar leseren få innblikk i mange ting, i detaljer, som ofte blir glemt i den daglige nyhetsrapporteringen. Å dvele litt ved detaljene er ikke dumt. Det er ofte der nøkkelen til den dypere forståelsen ligger. Og Tomm tar oss med.

Det er naturlig nok Sør-Afrika som lå Tomm nærmest. Der bodde han i perioder av sitt liv og møtte de politiske lederne både som journalist og som venn, og fikk på den måten et unikt innblikk i deres liv. Noe av dette formidler han på sin utmerkede måte. Å lese denne boken er som å høre han snakke. Historien drives frem og poengene sitter.

Det er ingen tvil om at Tomm Kristiansens hjerte for Sør-Afrika var stort, vidt og raust. Som venn av Nelson Mandela må han har lært seg mye; kanskje også mye han i løpet av sitt liv ikke fikk formidlet og som kunne finnes i de to herrers hjerter.

Å skrive om Afrika er et kunststykke – på 200 sider er det som sagt nesten umulig. Men her trekkes den ene episoden etter den andre frem og danner en slags helhet hvor det leserne sitter igjen med er en dypere forståelse av et land og et folk som både er fattige og rike, som har litt, som har kjempet og som daglig bakser med ulikhetene både seg imellom, mellom kulturene, landene og i samfunnet hver enkelt afrikaner lever i – det er et spenn større enn nesten noen kan forstå.

Og midt i dette formidler Tomm mye verdifullt stoff fra det store kontinentet på en glimrende og god måte som gjør «Afrika på 200 sider» til en leseopplevelse. – Hans penn vil bli savnet i Norge. Han var en likandes og god journalist som er sjelden vare fordi ha klarte å røre ved strenger i oss andre hvor kunnskapen han formidlet ga den enkelte av oss muligheter til å forstå, ikke alt, men noe ... noe mer.

Takk for følget, Tomm! Du var makalaus!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Et spennende litterært grep  kaster nytt lys over Vidkun Quisling

Et spennende litterært grep kaster nytt ...

Da «ministerpresident» Vidkun Quisling kom ...

Sukker, sukker, sukker ....

Sukker, sukker, sukker ....

Kan vi se på sukker som en forbannelse? ...

Bakgrunn og grunnlaget for arv og testamente

Bakgrunn og grunnlaget for arv og testam...

Få ting her i verden kan skape så ...

Lettfattelig og klart om demens

Lettfattelig og klart om demens

Mens året ennå er nytt legger Geir ...

Kunsthistoriens hemmelighet

Kunsthistoriens hemmelighet

Er det mulig å forstå kunst og ...