Søvn – en betingelse for liv

30.11.2022
Søvn – en betingelse for liv
Bjørn Sverre Hol Haugen
Søvn - ei kulturhistorie

Å sove er en betingelse for liv. Sover vi ikke går livet vårt før eller siden i stykker. Vi mennesker er skrudd sammen slik at vi trenger den roen søvnen gir; enskjønt mens vi sover arbeider hjernen vår på «et annet plan» og gjør det ubevisste bevisst. Salige Sigmund Freud kalte f.eks. drømmene våre «kongeveien til det ubevisste», og forutsatt at de tolkes på den rette måte, kan det komme mye spennende ut av drømmearbeid.

Nå er det kommet en bok som tar for seg søvnen. Ikke i Sigmund Freuds perspektiv, men i et kulturelt perspektiv helt fra 1700-tallet hvor vi får innblikk i søvnen slik den foregikk rundt om i de tusen hjem. Det er en hel vitenskap i seg selv som krever studier for å bli forstått, og det er nettopp det forfatteren Bjørn Sverre Hol Haugen har gjort et meget flott forsøk på. Ja, det er ikke bare et forsøk, det er blitt en praktfull bok med illustrasjoner mange ikke ha sett før nettopp fordi søvn er noe mange tar som «en nødvendig selvfølge»

Ideelt er det slik at mennesket opp gjennom historien har sovet mange steder – i hus, løer og låver, i senger, på benker og i kjøkkenkroker – ute, inne – og ellers hvor det har vært mulig å roe ned litt. Det er en betingelse for liv.

Man kan si det slik at denne boken «Søvn» er historien om søvnens kulturhistorie. Mennesket har til alle tider sovet; denne boken forteller hvordan. Det er spennende i det perspektivet at det angår oss alle.

Et litt spesielt og morsomt kapittel, er det Haugen skriver om dyr – hund og katt – i senga. Den som av en eller annen grunn sover med et dyr i sin umiddelbare nærhet sover roligere og bedre. Og for alt vi vet kan det hende dyret sover like godt. Noe er også viet husdyr – å ta de med opp i sengehalmen – og det er klart at enhver skapning som puster og gir varme er med på å fremme søvnen.

Boken «Søvn» er en bok hvis innhold ikke er så vanlig lenger i våre dager. Den pløyer dypt ned i søvnens mytologi – og boken er til og med utstyrt med et rødt lesebånd slik at vi kan finne frem i teksten; enten det er i lyset eller mørket. Genialt! Prektig og flott bok utstyrsmessig.

Det er grunn til å glede seg over Bjørn Sverre Hol Haugens bok. Han lar noe livsviktig rykke lenger frem i bevisstheten slik at vi kan lese, lære og oppleve noe om søvn og søvnens betydning for våre liv.

Uten den hadde vi rett og slett ikke vært levende mennesker.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...