Sukker, sukker, sukker ....

16.01.2023
Sukker, sukker, sukker ....
Bente Josefsen
Sukker detox på 14 dager

Kan vi se på sukker som en forbannelse? Ja, for noen er det det, en sann forbannelse som ikke fører noe godt med seg og som kan skape de verste sykdommer og svært mye annet ubehag for den det gjelder. Mens for andre er sukker bare fryd og sann glede. Slik er vi mennesker ulike.

Bente Josefsen – som er utdannet innen avhengighetsmedisin med sukkeravhengighet som spesialområde – har nå skrevet en guide, en veiledning og en slags kokebok – om sukkeravhengighet. «Sukker detox på 14 dager» heter boken. Boken er en praktisk håndbok i hvordan man kan bli kvitt sukkertrangen og på den måten få et friskere og sunnere liv.

Men er det mulig å bli så mye friskere hvis sukkeret så å si forsvinner? Ja! Bente Josefsen er et levende eksempel på det. I boken forteller hun selv sin historie og det er interessant å lese både hvordan hun gikk ned i vekt og fikk nytt mot på livet. Det går hvis du vil!

Og da er vi egentlig ved kjernen i det hele. Å bli kvitt sukkertrangen og sukkerinntaket er et spørsmål om vilje og motivasjon. Det ene henger sammen med det andre – motivasjonen er kanskje det viktigste, men den – som så mye annet – henger også sammen med kunnskapen. Kunnskapen kan man få i Josefsens bok; en delikat bok man kan lese og bla i igjen og igjen og finne inspirasjon til hvordan du kan gjøre tingene.

Den bakerste delen av boken er nemlig en kokebok hvor de herligste retter med minimalt av sukker inngår som en del av helheten. Det er bare å gå i gang!

Det er imidlertid en hake ved dette. Å lage mat til seg selv i så små porsjoner som kun ett menneske trenger, blir dyrt i lengden. Den ene retten etter den andre beskrives og presenteres og lekre bilder gjør at leseren blir sulten, men å lage alt dette til seg selv kan fort oppfattes som bortkastet og forgjeves. Mye mat blir ikke spist og mye må kanskje kastes.

Trikset ligger i å enten lage små porsjoner eller å få noen å spise sammen med. Det er lite som er så sosialt som å spise sammen med noen, så det er bare å fatte nytt mot og gå på. Er motivasjonen i orden er det ikke vanskelig å få det til. Bente Josefsen klarte det.

Å lage mat er ofte en kunst. Men følger du oppskriftene og tar en ingrediens av gangen, er ikke dette så vanskelig. Sunn mat i en sunn kropp hører sammen, og Bente Josefsen viser deg og meg hvordan vi kan gjøre det med minimalt med sukker.

Spørsmålet er om vi tar utfordringen. Om vi tør å ta den. Gå inn i det og leve med og i det. Det er din og min helse som står på spill, kanskje det mest verdifulle vi har – og da skulle det nesten bare mangle.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...