Sukker, sukker, sukker ....

16.01.2023
Sukker, sukker, sukker ....
Bente Josefsen
Sukker detox på 14 dager

Kan vi se på sukker som en forbannelse? Ja, for noen er det det, en sann forbannelse som ikke fører noe godt med seg og som kan skape de verste sykdommer og svært mye annet ubehag for den det gjelder. Mens for andre er sukker bare fryd og sann glede. Slik er vi mennesker ulike.

Bente Josefsen – som er utdannet innen avhengighetsmedisin med sukkeravhengighet som spesialområde – har nå skrevet en guide, en veiledning og en slags kokebok – om sukkeravhengighet. «Sukker detox på 14 dager» heter boken. Boken er en praktisk håndbok i hvordan man kan bli kvitt sukkertrangen og på den måten få et friskere og sunnere liv.

Men er det mulig å bli så mye friskere hvis sukkeret så å si forsvinner? Ja! Bente Josefsen er et levende eksempel på det. I boken forteller hun selv sin historie og det er interessant å lese både hvordan hun gikk ned i vekt og fikk nytt mot på livet. Det går hvis du vil!

Og da er vi egentlig ved kjernen i det hele. Å bli kvitt sukkertrangen og sukkerinntaket er et spørsmål om vilje og motivasjon. Det ene henger sammen med det andre – motivasjonen er kanskje det viktigste, men den – som så mye annet – henger også sammen med kunnskapen. Kunnskapen kan man få i Josefsens bok; en delikat bok man kan lese og bla i igjen og igjen og finne inspirasjon til hvordan du kan gjøre tingene.

Den bakerste delen av boken er nemlig en kokebok hvor de herligste retter med minimalt av sukker inngår som en del av helheten. Det er bare å gå i gang!

Det er imidlertid en hake ved dette. Å lage mat til seg selv i så små porsjoner som kun ett menneske trenger, blir dyrt i lengden. Den ene retten etter den andre beskrives og presenteres og lekre bilder gjør at leseren blir sulten, men å lage alt dette til seg selv kan fort oppfattes som bortkastet og forgjeves. Mye mat blir ikke spist og mye må kanskje kastes.

Trikset ligger i å enten lage små porsjoner eller å få noen å spise sammen med. Det er lite som er så sosialt som å spise sammen med noen, så det er bare å fatte nytt mot og gå på. Er motivasjonen i orden er det ikke vanskelig å få det til. Bente Josefsen klarte det.

Å lage mat er ofte en kunst. Men følger du oppskriftene og tar en ingrediens av gangen, er ikke dette så vanskelig. Sunn mat i en sunn kropp hører sammen, og Bente Josefsen viser deg og meg hvordan vi kan gjøre det med minimalt med sukker.

Spørsmålet er om vi tar utfordringen. Om vi tør å ta den. Gå inn i det og leve med og i det. Det er din og min helse som står på spill, kanskje det mest verdifulle vi har – og da skulle det nesten bare mangle.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Spennende og informativt om Islam

Spennende og informativt om Islam

Det synes fremdeles å være uklart ...

Gråten tar meg ...

Gråten tar meg ...

Det er ingen tvil om at det er en prestasjon ...

Trondheim Torv – en studie

Trondheim Torv – en studie

Det er sagt at det store torvet i Krakow ...

Kjærlighetens brukermanual...?

Kjærlighetens brukermanual...?

Lar det seg gjøre å skrive en brukermanual ...

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...