Et spennende litterært grep kaster nytt lys over Vidkun Quisling

16.01.2023
Et spennende litterært grep  kaster nytt lys over Vidkun Quisling
Trude Lorentzen
Quislings koffert – i fotsporene til en forræder

Da «ministerpresident» Vidkun Quisling kom til Møllergaten 19 sammen med sine «ministre» i maidagene 1945 for å melde seg for norsk politi etter fem lange krigsår, forteller historien at han hadde med seg noen kofferter.

«Ministerpresidenten» ville ha med seg koffertene inn på Forhallen i Møllergaten 19 hvor politibetjent T. Hafredal ventet. Koffertene var fulle av mat og brennevin. Quisling ventet seg særbehandling, men der tok han feil.

Quisling og hans «ministre» fikk et spørsmål av Hafredal da de kom inn på Forhallen: er noen av dere bevæpnet? Det svarte de benektende på, og de ble ført inn i protokollen som en hvilken som helt annen fange.

Nøyaktig hvor det ble av koffertene, vet vi ikke. Om det var en, to eller tre av dem vet vi heller ikke, men en av dem ble lagt ut for salg mange, mange år etterpå. Da var journalist Trude Lorentzen klok nok til å kjøpe den. Det skulle føre henne ut på en lang reise. Kanskje ikke hva gjaldt kilometer og mil, men likevel en reise for å innhente koffertens historie. Det er godt gjort og godt tenkt – og hvem andre hadde kommet på dette grepet enn en våken journalist med nysgjerrighet og fortellerglede.

Nå har hun laget både podkaster og holdt foredrag om hva kofferten brakte henne like mye opp i som inn i, og siste skudd på stammen så å si er en bok hvor hun bokstavelig talt bretter ut koffertens historie og lar leseren få kikke i den. Det er blitt viktig Norgeshistorie av beste sort, slag og merke.

Å komme på ideen å skrive om en koffert, er original og spesiell og når kofferten i tillegg har tilhørt selveste «ministerpresidenten» er det klart at det må bli spennende historie ut av det. Og Lorentzen skuffer ikke. Hun tar oss med, forklarer og forteller, instruerer og gir historien vinger gjennom alle de sidespor hun er innom.

«Quislings koffert – i fotsporene til en forræder» heter boken – den er klar, konsis og direkte og formidler deler av Quislings historie som ikke er så kjent fra tidligere. Det er skrevet bindsterke verk om «ministerpresidenten», men Trude Lorentzen har funnet en ny innfallsvinkel og en ny måte å gjøre det på som tjener henne – til tross for det noe dystre emnet – til ære. Det blir kanskje galt å kalle dette morsomt, men det er i hvert fall et annerledes grep som i all sin «skrekk og gru» også er fornøyelig.

Trude Lorentzen leverer med andre ord et godt stykke arbeid på 365 sider som bør leses av alle som interesserer seg ikke bare for historie og krigshistorie, men som leter etter en annen måte å fortelle historien på.

Det er sagt at vi aldri blir ferdig med 2. verdenskrig i Norge. Det kan godt hende, og Trude Lorentzen viser at det er mer å fortelle.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Folket det vil fare – migrasjonens historie

Folket det vil fare – migrasjonens histo...

Migrasjon er flytting fra et område ...

Ingen svar om Knut Rød

Ingen svar om Knut Rød

Den nesten evige diskusjonen i norsk krigshistorie ...

Tyskland på en weekend

Tyskland på en weekend

Det er ikke noe annet enn en god prestasjon ...

Spennende og informativt om Islam

Spennende og informativt om Islam

Det synes fremdeles å være uklart ...

Gråten tar meg ...

Gråten tar meg ...

Det er ingen tvil om at det er en prestasjon ...