En herlig bok om Berlin

07.11.2023
En herlig bok om Berlin
Helge Jordheim
Berlin

Helge Jordheim har skrevet en herlig bok om Berlin; en reisefører inndelt i fire ulike vandringer knyttet opp til elementene luft, jord, ild og vann. Et spennende plott som fører leseren dypere inn i en by i Europa hjerte.

Da muren mellom Øst- og Vest- Berlin i november 1989 falt etter å ha splittet både «folk og land» siden august 1961, ble Berlin en by det virkelig gikk – og går an – å kose seg i og bese fra alle øyets vinkler. Hist og her finnes det rester av den 49 kilometer lange muren, men det som står igjen – til «spott og spe» er mer for klenodier å regne. Og for å være helt sikker går det forbi den amerikanske ambassaden en heltrukken strek i gatelegemet som forteller hvor muren stod et kort steinkast fra det storslåtte monumentet på Brandenburger Tor og det verdenskjente hotell Adlon.

Midt i dette så og si har tyske myndigheter plassert et stort minnesmerke over Europas myrdede jøder – Holocaust, så stort at det dekker et helt kvartal. Det er ikke småtterier.

Minnesmerket som er laget av amerikanske Peter Eisenman og ble innviet 10. mai 2005. Det står på et over 19 000 m2 stort område i nærheten av det samme Brandenburger Tor.

Det består av 2 711 betongklosser med hellingsgrad mellom 0,5° og 2°. Betongklossene er oppstilt i parallelle rekker, hvorav 54 går i nord-sørlig retning og 87 i øst-vestlig retning. Samtlige betongklosser har et grunnriss på 2,38x0,95 meter, men er satt ned i jorden i ulik høyde. Rekkene er satt i en avstand på 95 centimeter som gjør det mulig for én person å gå mellom dem, mens det er for trangt til to personer.

Et kort steinkast fra minnesmerket ligger Hitlers førerbunker. Jevnet med jorden riktignok, men i sin tid et arnested for alskens nazivelde som ved den russiske invasjonen ble jevnet med jorden og senere sprengt underjordisk i omtrent småbiter. I dag er det parkeringsplass der Hitler bodde og kun et skilt forteller hva som en gang lå her.

Helge Jordheim som er professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo har skrevet en etterlengtet bok som gir en meget god innføring i Berlin. Det er rett og slett en fornøyelse å bla seg rundt, lese og få vite mer om de ulike stedene. Dette er en bok som vil finne mange lesere etter hvert som den oppdages. Kunnskaper om et sted man besøker er aldri forgjeves; det gjør turen hundre ganger rikere. Sagt på en annen måte: Kunnskaper gjør at du får mer for pengene!

Boken er illustrert med bilder av de fleste av de stedene som omtales. Sigurd Fandango heter fotografen som gir boken et kunstnerisk uttrykk innen fotografikunsten som løfter boken til et spennende kunstnerisk nivå.

Skal du til Berlin er du godt hjulpet med denne boken.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Hva noen av dagene forteller

Hva noen av dagene forteller

Terje Nordby har skrevet en praktfull bok ...

Tre små leksikon om Oslo

Tre små leksikon om Oslo

Ikke noe mindre, og ikke noe annet, en tre ...

«Den som glemmer historien, må leve den om igjen»

«Den som glemmer historien, må leve den om ...

I sin nye bok – tredje bind av serien «Under ...

Les og lær om Sovjetunionen

Les og lær om Sovjetunionen

I januar i 2020, straks før koronaen ...

Takknemlighetens filosofi – alltid aktuell

Takknemlighetens filosofi – alltid aktue...

Å takke går aldri av moten, men ...