Tre små leksikon om Oslo

28.11.2023
Tre små leksikon om Oslo
Leif Gjerland
Gatelangs i Oslo

Ikke noe mindre, og ikke noe annet, en tre små leksikon om Oslo by har Leif Gjerland i løpet av de siste tre, fire årene gitt ut på forlaget Dreyer. Det er tre elegante og smidige bøker i lommeformat som passer godt å ha med seg når man er ute på tur i «byen med det store hjertet».

Med disse tre bøkene i hylla er de fleste Oslo-interesserte sikret bakgrunnskunnskaper for å forstå og vite litt mer om byen fra øst til vest, fra nord til syd. Her er det tekst og bilder og forklaringer satt sammen på en lettlest og tilgjengelig måte som gjør at det er en fornøyelse å lese og rett og slett morsomt «å følge boka».

«Gater er kulturminner» slår Leif Gjerland fast innledningsvis i Bind I – og det har han selvfølgelig helt rett i. Lite kan som gater og hus fortelle om folks liv – så å si fra vugge til grav. Men ikke bare det, gatene og husene forteller også om demografi, forandring og utvikling – og mye av dette er gjemt i detaljene som Gjerland i noen grad peker på.

Bind I begynner i Bogstadveien og Bind III slutter på Bankplassen. Mellom disse to punktene har Gjerland plassert byen i bøkene og forteller om både stort og smått. Av og til kan det riktignok bli litt knapt – mange hungrer etter mer – men som en smak på en vandretur er dette helt ok.

Leseren blir opplyst av å lese Gjerlands bøker. Hans hyggelige skrivemåter fenger og river leseren med; ikke bare til å lese og til å lese mer, men til å gå, se og oppdage byens små og store trivialiteter. Og så godt som hele tiden er det mulig å gå inn på et serveringssted eller en kaffebar å få seg en kopp kaffe eller en sjokolade med krem.

Bøkene er delt inn i tema, men det går fint an å lese på både kryss og tvers – og få like mye ut av teksten om man leser – og går – kronologisk. Poenget er opplevelse av å gå, se og oppleve. Det er det ultimate for f.eks. en søndagstur. En god del av stoffet har stått på trykk i Aftenposten tidligere, men å få det samlet og bevart mellom to permer, er en stor fordel. Kudos til den som tok initiativet til det.

Det er ikke vanskelig å lære og å glede seg med Leif Gjerlands bøker i nærheten. De bør få en stor leserskare.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...