Hva noen av dagene forteller

29.11.2023
Hva noen av dagene forteller
Terje Nordby
Myter og merkedager

Terje Nordby har skrevet en praktfull bok om en god del av årets dager – som en oppslagsbok om hva dagene forteller. Det er utrolig lærerikt lesestoff og gir ytterligere mening til dagene som kommer og går.

«Myter og merkedager» heter Nordbys bok i stort format. Den forteller gammel og ny historie og kan godt ses på som en slags form for moderne historieundervisning hvor det handler om å få dypere innsikt både i historien og dagene. Hva skjedde?

Med dette som utgangspunkt er det også en spennende bok som tar leseren gjennom året og gir poenger og tankespinn langt ut over både dagen og døgnet. Det gjør «Myter og merkedager» til noe mer enn en oppslagsbok, men til en kulturhistorie hvor ny kunnskap for mange åpenbares. Det er utrolig spennende om man er interessert. Og det bør man være. Vi lever alle i den samme verden og en dag er en dag for alle.

«Myter og merkedager» inneholder ikke bare myter og sang. Mye av stoffet er hentet fra virkeligheten og noe også fra vår egen tid. På den måten blir boken både en historiebok og en samtidshistorie som løfter frem noe av det som var – og er – viktig med de dagene som omtales.

La meg ta 12. desember – julestjernens dag. Den har en legende, men faktum er at den virkelige julestjernen opprinnelig kommer fra Mexico der folk mente at saften fra blomsten var febernedsettende.

En mann ved navn Tormod Hegg i Lier utviklet julestjernen videre i Norge. I 1967 kom han frem til en type som var kortvokst, mer holdbar og som produserte flere sidegrener. Han kalte planten «Anette Hegg» etter sitt barnebarn. Siden har julestjernen inntatt landet vårt og er å finne i så og si «alle» juledekorasjoner.

Og på denne måten kan man bla seg frem og tilbake i Nordbys bok å finne stoff om forbigått og nye dager. Det er en flott form for undervisning som alle kan ta del i.

Boken er rikt illustrert med både sort/hvitt- og fargebilder og bærer i seg kvaliteter som gjør den til en pryd å ha både på bordet og i enhver bokhylle. Men la den ikke bli liggende eller stående; les den! Her er det mye å hente og mye som med fordel kan fortelles videre til slekt og venner.

«Alle disse dagene som kom og gikk; ikke visste jeg at det var livet» – men i denne boken har man muligheter til å lese noe om det og få med seg nye perspektiver på reisen gjennom året.

Om «Myter og merkedager» ikke er noen direkte reisefører, en den god å ha for å skape en bedre forståelse for gårsdagen, dagen i dag og dagen i morgen.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...